Keervoorziening: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''keervoorziening''' is een plek waar een bus, tram, metro of trein van rijrichting kan wisselen. Bij bus en tram is dit vaak een een keerlus, metro's en treinen …')
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''keervoorziening''' is een plek waar een bus, tram, metro of trein van rijrichting kan wisselen. Bij bus en tram is dit vaak een een keerlus, metro's en treinen kennen keersporen waar de beveiliging zodanig is ingericht dat kan worden vertrokken in de richting waarvandaan men op dit spoor is aangekomen. Tevens zijn dan wissels aanwezig om weer op het juiste spoor terecht te kunnen komen.
+
Een '''keervoorziening''' is een plek waar een bus, tram, metro of trein van rijrichting kan wisselen. Bij bus en tram is dit vaak een een keerlus of een keerdriehoek, metro's en treinen kennen keersporen waar de beveiliging zodanig is ingericht dat kan worden vertrokken in de richting waarvandaan men op dit spoor is aangekomen. Tevens zijn er, met uitzonderin van sommige keervoorzieningen aan [[enkelspoor|enkelsporige]] lijnen, wissels aanwezig om weer op het juiste spoor terecht te kunnen komen.
 +
 
 +
Een keervoorziening valt vaak samen met een halte, maar er zijn ook keervoorzieningen die halverwege twee haltes liggen, of voorbij de laatste halte van een lijn.
  
 
[[Categorie:Busterminologie]]
 
[[Categorie:Busterminologie]]

Versie van 8 feb 2010 om 11:30

Een keervoorziening is een plek waar een bus, tram, metro of trein van rijrichting kan wisselen. Bij bus en tram is dit vaak een een keerlus of een keerdriehoek, metro's en treinen kennen keersporen waar de beveiliging zodanig is ingericht dat kan worden vertrokken in de richting waarvandaan men op dit spoor is aangekomen. Tevens zijn er, met uitzonderin van sommige keervoorzieningen aan enkelsporige lijnen, wissels aanwezig om weer op het juiste spoor terecht te kunnen komen.

Een keervoorziening valt vaak samen met een halte, maar er zijn ook keervoorzieningen die halverwege twee haltes liggen, of voorbij de laatste halte van een lijn.