Zoetermeer De Leyens

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalig station Zoetermeer De Leyens
Plaats Zoetermeer
Geopend 28 mei 1978
Gesloten 3 juni 2006
Verkorting Ley
Ex-vervoerders NS Reizigers

Station Zoetermeer De Leyens is geopend in 1979 aan de Zoetermeer Stadslijn, het station lag op een viaduct over de Broekwegzijde.

Het station telde twee sporen die via trappen en hellingbanen aan weerszijden van de spoordijk bereikbaar waren. Op 3 juni 2006 werd het station gesloten voor ombouw naar Randstadrail. Hierbij zijn de wachtruimtes vervangen en is de overkapping verwijderd. Bovendien zijn er bij beide perrons liften geplaatst. Aangezien de perrons deel uitmaken van de viaductconstructie werden de sporen verhoogd om een gelijkvloerse instap te realiseren.

Historische dienstregeling

Heden

Sneldienst blauw.svg
Sneltramhalte De Leyens
Netwerk RandstadRail
Plaats Zoetermeer
Verkorting Zdl
Lijn(en) 3 Den Haag.png

Eind 2006 kwam het station opnieuw in gebruik door Randstadraillijn 3. Al na twee weken werd het hele traject buiten dienst gesteld na diverse ontsporingen. In 2007 kwamen beide lijnen na veel testritten weer in dienst.

Route
3 Den Haag: Loosduinen - Valkenboskwartier - Grote Markt - Centraal Station - Laan van NOI - Voorburg: 't Loo - Den Haag: Leidschenveen - Zoetermeer: Centrum-West - De Leyens - Driemanspolder - Centrum-West Tram
HTM Gebied.svg