Stichting OV in Nederland is een feit! Lees meer

Wijzigingen entiteit Brussels Hoofdstedelijk Gewest 2019

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan de wijzigingen voor het jaar 2019 van de entiteit Brussels Hoofdstedelijk Gewest vermeld.

Wijzigingen per 11 maart 2019

Op deze datum worden van diverse lijnen het aantal ritten uitgebreid. Er zijn geen routewijzigingen.

 • Tram 3: later eindigen van de avondspits, latere ritten zaterdagavond en vroegere ritten zondagochtend.
 • Tram 4: vroeger begin en later eindigen van de avondspits, latere ritten zaterdagavond en vroegere ritten zondagochtend.
 • Tram 39: rijdt zaterdagochtend 4x/uur ipv 3x/uur.
 • Tram 44: rijdt zaterdagochtend 4x/uur ipv 3x/uur.
 • Tram 81: later eindigen van de avondspits.
 • Tram 82: op zaterdag tussen 6 en 9 4x/uur ipv 3x/uur, tussen 9 en 11 5x/uur ipv 4x/uur, tussen 11 en 15 6x/uur ipv 5x/uur. Vroegere ritten zondagochtend.
 • Bus 20: latere ritten zaterdagavond.
 • Bus 29: in de avondspits meer ritten tussen Madou en Hof ten Berg. Latere ritten zaterdagavond.
 • Bus 34: later eindigen van de avondspits, rijdt ma t/m za tussen 20 en 23 4x/uur ipv 3x/uur.
 • Bus 38: vroegere ritten zaterdagochtend en latere ritten zaterdagavond.
 • Bus 47: latere ritten zaterdagavond.
 • Bus 48: rijdt zondagochtend 4x/uur ipv 3x/uur.
 • Bus 49: vroeger begin avondspits, rijdt zondag tussen 14 en 18 7x/uur ipv 4x/uur.
 • Bus 59: latere ritten zaterdagavond.
 • Bus 60: rijdt ma t/m za tussen 20 en 23 4x/uur ipv 3x/uur. Latere ritten zaterdagavond.
 • Bus 61: latere ritten zaterdagavond.
 • Bus 63: latere ritten zaterdagavond.
 • Bus 71: vroeger beginnen van de avondspits, latere ritten zaterdagavond, rijdt op werkdagen tussen 19 en 21 en zaterdag tussen 7 en 11 8x/uur ipv 6x/uur en op zondag tussen 16 en 20 7x/uur ipv 6x/uur.
 • Bus 78: rijdt op werkdagen tussen 18 en 20 4x/uur ipv 3x/uur.
 • Bus 89: rijdt op werkdagen tussen 10 en 15 en zaterdag tussen 12 en 18 7x/uur ipv 6x/uur, rijdt op zaterdag tussen 8 en 12 6x/uur ipv 5x/uur. Vroeger begin avondspits tussen Hertogin van Brabant en Westland Shopping.
 • Bus 95: rijdt op werkdagen tussen 19 en 21 en op zondag tussen 16 en 20 7x/uur ipv 6x/uur.

Wijzigingen per 22 april 2019

Bus 57

Om de bedrijven langs de de Tyraslaan beter te bedienen, volgt bus 57 vanaf dinsdag 23 april een nieuwe reisweg tussen de haltes Antoon Van Oss en Militair Hospitaal.

Er worden twee nieuwe haltes bediend:

 • De Béjar (aan het kruispunt tussen de de Tyraslaan en de De Béjarlaan)
 • Mercator (aan het kruispunt tussen de de Tyraslaan en Sint-Lendriksborre).

De aankomsthalte aan Militair Hospitaal wordt de vertrekhalte en omgekeerd. De haltes DOO en DGHR Militair Domein blijven bediend door bus 47.

Bus 78

Door de aanleg van een trameindpunt in de Argonnestraat (tussen de haltes Zuidstation en Bara) kan bus 78 niet meer op dit gedeelte rijden.

Vanaf maandag 22 april bevindt het eindpunt Zuidstation van bus 78 zich aan het busstation van De Lijn. De instaphalte bevindt zich aan de halte van bus 136 en 137 richting Dilbeek (perron 12).

Op marktzondagen volgt bus 78 voortaan dezelfde reisweg als alle andere dagen. De haltes Eloy en Victor Hortaplein worden op zondag de hele dag bediend.

Wijzigingen per 6 mei 2019

In het kader van het busplan van de MIVB wordt in de lente van 2019 een nieuwe buslijn opgestart tussen het zuiden van Ukkel en het station Albert: lijn 37.

De nieuwe lijn 37 zal de belangrijkste knooppunten Albert (lijnen 3, 4, 48, 51 en 54) en Helden (lijnen 4, 38, 41, 43, 92 en 98) met elkaar verbinden, maar ook met het Sint-Jobplein, het Longchampzwembad en enkele belangrijke onderwijsinstellingen (basisschool Floréal, basisschool Sint-Jozef, het Collège Saint-Pierre, het Athénée Royal Uccle 1 en 2, Notre Dame des Champs, enz.).

De opstart van bus 37 heeft twee belangrijke gevolgen voor buslijn 43. De zuidelijke eindhalte wordt verplaatst van Kauwberg naar Diesdelle. Aan het andere uiteinde van de lijn rijdt een bus op twee niet verder dan Helden in plaats van verder te rijden tot Sterrewacht.

Wijzigingen per 10 mei 2019

Alle lijnen van het Noctis-nachtnet krijgen een nieuwe dienstregeling en een nieuwe vertrekhalte bij het Centraal Station. Het eerste vertrek en het laatste vertrek worden voor alle lijnen verlaat.

Wijziging per 1 juli 2019

Om de parallelliteit met tramlijn 19 te verminderen, wordt tussen de haltes Bénès en Schweitzer voortaan via de Basilieklaan en Gentsesteenweg gereden, waar twee nieuwe haltes in gebruik worden genomen. De vervallen haltes Goffin en Valida blijven bediend worden door tramlijn 19.

Wijzigingen per 31 augustus 2019

Deze lijn wordt verlengd naar Troon en zal voortaan ook 's avonds en in het weekend rijden. Daarnaast zal deze lijn voortaan Meiser bedienen in plaats van Diamant.

Deze lijn zal niet meer naar Brussels Airport rijden, maar naar Maes. Bus 12 neemt de bediening van Brussels Airport over.

Deze lijn rijdt tussen Oud Kapelleke en Sint-Vincentius voortaan langs het Vredeplein in plaats van via station Bordet.

Omdat buslijn 65 wordt omgeleid naar Machelen, zal tram 62 voortaan altijd het hele traject bedienen.

Deze lijn wordt ingekort tot station Bordet. De route naar Machelen wordt overgenomen door bus 65. Daarnaast gaat bus 80 naar Haren rijden, zodat tussen Bordet en Haren nu twee buslijnen rijden.

Deze lijn wordt via Bordet en Haren verlengd naar Machelen. Het traject tussen Da Vinci en Bourget wordt overgenomen door bus 12 en tram 62, die voortaan ook 's avonds en in het weekend rijden.

Deze lijn gaat vanaf station Bordet voortaan naar Haren rijden in plaats van naar Maes. Het traject naar Maes wordt overgenomen door bus 21.

Wijziging per 14 september 2019

Deze lijn rijdt voortaan niet meer vanaf Anneessens, maar vanaf Glibert.

Wijzigingen per 4 november 2019

Deze lijn wordt vanaf Simonis verlengd naar Zwarte Vijvers. Op die manier krijgen Jette en Ganshoren een nieuwe directe verbinding met de metrolijnen 1 en 5.

Deze lijn wordt vanaf UZ Brussel verlengd naar Heizel, waarmee lijn 84 op dit traject vervangen wordt.

Deze lijn rijdt voortaan via Ossegem in plaats van via Simonis. Het traject tussen Zwarte Vijvers en Simonis wordt overgenomen door buslijn 13 en het traject tussen Simonis en Bastenaken wordt overgenomen door lijn 49.

Deze lijn wordt vanaf de Grote Markt verlengd naar Anneessens en gaat een lusroute aan de oostzijde van het Brusselse centrum rijden.

Deze lijn rijdt niet meer naar Bockstael, maar naar Simonis. De verbinding tussen Bastenaken en Bockstael wordt overgenomen door lijn 53.

Deze lijn rijdt niet meer tussen Bockstael en UZ-VUB, maar gaat voortaan via Bastenaken naar Westland Shopping. Het traject tussen Bockstael en UZ-VUB wordt overgenomen door lijn 88.

Deze nieuwe buslijn rijdt tussen Berchem Station en Heizel en combineert delen van de lijnen 53, 84 en 88.

Deze lijn wordt opgeheven. De route wordt grotendeels overgenomen door lijn 83, die echter tussen Bonaventure en Heizel een directere route rijdt. Het traject via UZ Brussel wordt overgenomen door lijn 14.

Deze lijn rijdt niet meer via Anneessens, maar in beide richtngen via De Brouckère.

Deze lijn gaat niet meer naar Heizel, maar rijdt vanaf Bockstael grotendeels via de route van lijn 53 naar UZ-VUB. Daarnaast gaat lijn 88 via het Noordstation rijden in plaats van via IJzer.