Wijzigingen entiteit Brussels Hoofdstedelijk Gewest 2018

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan de wijzigingen voor het jaar 2018 van de entiteit Brussels Hoofdstedelijk Gewest vermeld.

Wijzigingen per 1 juni 2018

 • Lijn 33 is de nieuwe elektrische Citybus. Deze lijn zal het stadcentrum van Brussel bedienen en verbindt de boven- met de benedenstad via Louiza, de Zavel en Dansaert.

Wijziging per 1 juli 2018

 • Lijn 22 wordt opgeheven vanwege het stopzetten van de financiering vanuit de EU.

Wijzigingen per 2 juli 2018

 • Bus 49 richting Zuidstation bedient voortaan de halte Meir van buslijn 46 richting Moortebeek (in de Paul Jansonlaan), in plaats van de halte aan de toegang naar het Astridpark.
 • De halte Zespenningen voor bus 46, 86 en 10 nachtbuslijnen naast het station Anneessens werd nauwelijks gebruikt. Deze halte wordt dus afgeschaft.
 • De halte Palmerston op het Ambiorixsquare ligt naast de haltes Ambiorix. Deze halte wordt afgeschaft voor lijn 60, 63, 64, N04.
 • Om de haltezone comfortabeler te maken, bedienen de Noctis-bussen N06, N08, N09 en N10 richting Centraal Station de halte Louiza in de Waterloolaan, ter hoogte van huisnummer 62 (eindpunt van buslijn 33).
 • De halte Cliquet naast het Louizaplein werd nauwelijks gebruikt. Deze halte wordt afgeschaft voor lijn N06, N08, N09, N10 en N11.

Wijzigingen per 1 september 2018

 • Op zaterdag 1 september rijdt lijn 9 voor de eerste keer uit! Deze nieuwe tramlijn rijdt exclusief op eigen bedding en wordt bediend door de laatste nieuwe generatie trams, met een lage vloer en airconditioning. De tramlijn verbindt het metrostation Simonis met de eindhalte Dikke Beuk in Jette, via het Koningin Astridplein, het Oude-Afspanningsplein en langs de ziekenhuissite van het UZ Brussel.
 • Door de verhuizing van de NAVO-burelen wordt de halte Raket niet meer bediend door bus 12. De bus blijft wel de naastliggende haltes Da Vinci en Bourget bedienen.
 • Om het aanbod in de spitsuren tussen de haltes Westland Shopping en Hertogin van Brabant te verbeteren, worden de bussen op lijn 89 die beperkt waren tot de halte Delacroix, verlengd tot de halte Hertogin van Brabant.
 • Om gemakkelijker naar het nieuwe ziekenhuis naast het station Delta te gaan, heet de halte Triomf van bus 71 en 72 voortaan CHIREC.

Wijzigingen per 2 september 2018

Bus 13

Bus 13 wordt omgeleid tussen Simonis en Le Roux via de reisweg van buslijn 87 (tussen Simonis en Lowet) en via de Hervormingslaan. Bus 13 herneemt zijn gewone reisweg aan de Eeuwfeestsquare. Dankzij deze nieuwe reisweg bedient bus 13 vanaf dan het Heilig-Hartcollege van Ganshoren, het zwembad Nereus en het OCMW van Ganshoren.

Het traject Simonis – Eeuwfeestsquare (met daarbij ook de haltes Broustin, Spiegel en Brusselaars) wordt volledig overgenomen door de nieuwe tramlijn 9. De halte Legrelle, die zich vlak bij de Eeuwfeestsquare bevindt, wordt vervangen door de halte Eeuwfeestsquare.

De eindhalte UZ Brussel wordt hernoemd naar UZ-VUB.

Bus 13 rijdt vanaf dan ook ’s avonds na 20 uur.

Vanaf eind september zal bus 13 tussen de haltes Bonaventure en Dielegem via de Abdij van Dieleghemstraat rijden. De halte Soetens, die vlak bij de halte Dielegem ligt, wordt vanaf dan afgeschaft.

Bus 14

Bus 14 wordt omgeleid tussen Belgica en Oude Afspanning via de Firmin Lecharlierlaan, de halte Leopold I, de reisweg van bus 88 tussen Leopold I en Crocq (maar niet via de halte Brugmann-ziekenhuis) en de Bonaventurestraat. Dankzij deze nieuwe reisweg bedient bus 14 nu ook het Koninklijk Atheneum van Jette en het station van Jette, dat nu rechtstreeks verbonden wordt met het UZ Brussel.

Bus 14 bedient dus niet langer het station Simonis. De aansluiting met de metro gebeurt aan Belgica.

Het traject tussen Simonis en UZ Brussel (met daarbij de haltes Simonis, Broustin, Spiegel, Brusselaars en Eeuwfeestquare) wordt volledig overgenomen door de nieuwe tram 9.

De haltes Vlissingen (op het niet langer bediende traject tussen Belgica en Simonis), Legrelle (dicht bij de Eeuwfeestsquare) en de Rivieren (vervangen door de nieuwe halte Tentoonstelling) worden afgeschaft.

De eindhalte UZ Brussel wordt hernoemd naar UZ-VUB.

Bus 14 rijdt vanaf dan ook ’s avonds na 20 uur.

Bus 15

Bus 13 en 14 rijden vanaf 29 september ook ’s avonds na 20 uur, waardoor lijn 15 overbodig wordt. Deze buslijn wordt dan ook afgeschaft.

Bus 15 wordt vervangen door bus 14 tussen het Noordstation en Belgica, door tram 9 tussen Simonis en Eeuwfeestsquare en door bus 13 tussen Eeuwfeestsquare en UZ-VUB.

Bus 53

Voor een vlottere reis naar de wijk Dielegem, wordt bus 53 vanaf de halte Bonaventure omgeleid via de reisweg van bus 13, tot aan de eindhalte UZ-VUB (de nieuwe eindhalte van bus 53).

De halte Oude Afspanning blijft bediend vanaf de Bonaventurestraat door bus 14 en 84.

Vanaf eind september zal bus 53 tussen de haltes Bonaventure en Dielegem via de Abdij van Dieleghemstraat rijden. De halte Soetens, die vlak bij de halte Dielegem ligt, wordt vanaf dan afgeschaft.

Bus 84

Om de Eugène Toussaintstraat beter te bedienen, wordt bus 84 omgeleid tussen Eeuwfeestsquare en Oude Afspanning via de Eugène Toussaintstraat (gemeenschappelijke reisweg met bus 13) en de Bonaventurestraat (gemeenschappelijke reisweg met bus 14).

Het traject Eeuwfeestsquare – Oude Afspanning (via de Tentoonstellingslaan) wordt vanaf dan bediend door de nieuwe tram 9.

Wijzigingen per 29 september 2018

Tram 8

Vanaf zaterdag 29 september wordt tram 94 verlengd tot het metrostation Roodebeek, en krijgt ze een nieuw lijnnummer: 8! Deze nieuwe tramlijn, rijdt bijna exclusief op eigen bedding en wordt bediend door lagevloertrams, De tram verbindt de metrostations Louiza en Roodebeek via de Louizalaan, de ULB, de stations van Boondael en van Bosvoorde, het metrostation Herrmann-Debroux en het Trammuseum.

Bus 20

Vanuit Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg was er weinig openbaar vervoer naar Thurn en Taxis en het Noordstation. Daarom wordt buslijn 20 nu verlengd vanaf het metrostation Zwarte Vijvers naar het Noordstation, via het metrostation Ribaucourt en de haltes Thurn en Taxis en WTC.

Lijn 20 bedient voortaan de volgende haltes:

 • Zwarte Vijvers: de bussen richting Noordstation bedienen het huidige eindpunt. De bussen richting Hunderenveld bedienen de halte van bus 129 van De Lijn richting Dilbeek Zuurweide.
 • Merchtem: de haltes van bus 89 en van bus 129 van De Lijn
 • Ribaucourt: richting Noordstation stopt de bus aan de halte van tram 51 richting Van Haelen; richting Hunderenveld stopt de bus aan de halte van bus 89 richting Westland Shopping,
 • Havenlaan: de haltes van bus 14
 • Thurn en Taxis: de haltes van bus 14
 • Willebroek: de haltes van bus 14, 57 en 88
 • WTC: de haltes van bus 14, 57 en 88
 • Noordstation: de haltes van bus 14 en het eindpunt van bus 61

Bus 42

Bus 42 rijdt voortaan enkel tussen de haltes Viaduct E40 en Roodebeek. De haltes Voot en Trammuseum en de nieuwe haltes Bronnenpark (ter vervanging van de halte Fabry) en Woluwe Shopping worden bediend door de nieuwe tramlijn 8.