Velox

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Velox (volledig: NV Autobusdienstonderneming Velox) was een busvervoerder in de Over-Betuwe en de Neder-Betuwe.

Ontstaan en ondergang

Velox is ontstaan op 15 mei 1942 en was een dochteronderneming van de NS in de westelijke Over-Betuwe en de Neder-Betuwe. De maatschappij is ontstaan toen het de GTW-diensten tussen Arnhem en Nijmegen overnam. Deze diensten werden na de oorlog echter weer opnieuw aan de GTW gegund. Velox heeft tijdens de oorlog ook een aantal lijnen op de Veluwe in handen gehad, maar deze werden geëxploiteerd door de VAD en werden in 1944 geheel overgedragen aan deze maatschappij. In 1943 nam Velox ook een aantal buslijnen rondom Andelst over van P.J. Merkus; deze lijnen zouden ook na de oorlog bij de busvervoerder blijven.

Omdat Velox te klein was om zelfstandig economisch te kunnen functioneren ging de busmaatschappij op 19 juni 1966 samen met NV ETAO te Tiel en NV Autobusonderneming J.H. van Ballegooijen te Haaften tot de Betuwse Streekvervoer Maatschappij (BSM).

Lijnennet

Tot 13 april 1958 reed Velox drie lijnen:

  • 1: Arnhem - Driel - Heteren - Zetten - Andelst - Dodewaard - Opheusden - Kesteren - Ochten - Echteld - Tiel
  • 2: Nijmegen - Lent - Valburg - Herveld - Andelst - Zetten - Randwijk - Opheusden - Kesteren - Rhenen (waarbij het traject Andelst - Rhenen pas in 1958 na de opening van de brug te Rhenen werd gereden)
  • 3: Elst - Valburg - Herveld - Andelst - Zetten - Randwijk - veer - Wageningen

Vanaf 13 april 1958 reed Velox de busdiensten in de Betuwe in een gezamenlijke concessie met de GTW. Alle buslijnen kregen een lijnnummer in de 30-serie. De GTW ging de lijnen tussen Arnhem en Nijmegen onder de lijnnummers 31 tot en met 33 uitvoeren en de lijnen van Velox kregen de nummers 34 tot en met 37.

  • 34: Arnhem - Driel - Heteren - Zetten - Andelst - Dodewaard - Opheusden - Kesteren - Ochten - Echteld - Tiel
  • 35: Nijmegen - Lent - Valburg - Herveld - Andelst - Zetten - Randwijk - Opheusden - Kesteren - Rhenen
  • 36: Nijmegen - Lent - Valburg - Herveld - Andelst - Zetten - Randwijk - veer - Wageningen
  • 37: Elst - Valburg

Ergens in het begin van de zestiger jaren van de twintigste eeuw werd de route van lijn 35 tussen Andelst en Kesteren verlegd via Dodewaard en Ochten.

Bij de overgang naar de BSM in 1966 kwamen de lijnnummers in de 30-serie weer te vervallen; BSM reed de voormalige diensten van Velox onder de lijnnummers 1 tot en met 5. De lijnnummers in de 30 voor de lijnen tussen Arnhem en Nijmegen zijn bij het GTW en de opvolgers van dit bedrijf wel altijd blijven bestaan (op enkele uitzonderingen na).

Dienstregelingen

Op de wiki zijn de volgende dienstregelingen van Velox terug te vinden:

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  • Autobuskroniek (tijdschrift) 1990, nummer 9