TEC à la demande

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flexnet blauw.svg
Flexnet TEC à la demande in België
Vervoerder(s) TEC
Bassin de Mobilité Brabant-Wallon
Lijnsoort Flexnet
Materieel Volkswagen Caravelle
Rijdt sinds 8 februari 2021
Bedieningsperiodes
Werkdagen 7:30 tot 19:30
Zaterdag 9:30 tot 19:30
Zondag rijdt niet
Deze lijn heeft geen vaste dienstregeling
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

TEC à la demande rijdt op aanvraag binnen de stad Louvain-la-Neuve, binnen het centrum van Ottignies, en tussen deze beide gebieden en Dion-le-Mont, Vieusart, Wavre Sud, Corroy-le-Grand, Corbais, Beaurieux, Mont-Saint-Guibert, Court-Saint-Étienne, Mousty, Suzeril, Mérivaux en Sart-Messire-Guillaume.

Bedieningsperiode en reservering

TEC à la demande rijdt op werkdagen tussen 7:30 en 19:30 uur en op zaterdag tussen 9:30 en 19:30 uur. Op zondag rijdt deze dienst niet. Een rit kan worden gereserveerd via de app TEC à la demande (beschikbaar voor Android en iOS) of via de website. Ook kan een rit telefonisch geboekt worden via het telefoonnummer 010-235353; dit nummer is echter alleen bereikbaar op werkdagen tussen 7:00 en 18:00 uur. Het streven is om binnen 60 minuten een rit aan te bieden. Ritten kunnen ook tot 7 dagen vooruit geboekt worden. Er kan maximaal gereserveerd worden voor 5 reizigers. Annuleren kan via de drie genoemde kanalen tot uiterlijk 15 minuten voor vertrek.

Tarief

Voor TEC à la demande geldt een vast tarief van €2,10 per persoon per rit. Een 8-rittenkaart is te koop voor €14,70. Kinderen onder de 6 jaar reizen gratis. De betaling moet worden voldaan tijdens de reservering; in het busje kan niet worden betaald.

Bedieningsgebied

TEC à la demande rijdt in Louvain-la-Neuve binnen de wijken Blocry, Lauzelle, Bruyères, Biéreau, Hocaille en La Barraque en in Ottignies binnen het centrum. Binnen dit gebied vallen in Louvain-la-Neuve ook de parcs d'activités Einstein, Fleming, Monnet, Axis Park en Parc Athéna en het parc provincial du Bois-des-Rêves, en in Ottignies ook het Hôtel de Ville, de Clinique Saint-Pierre, het Centre Culturel en de winkels in het centrum. Binnen deze twee gebieden, en tussen deze twee gebieden, zijn alle reizen toegestaan.

Daarnaast worden de plaatsen Dion-le-Mont, Vieusart, Wavre Sud (N25 tot aan de brandweerkazerne), Corroy-le-Grand, Corbais, Beaurieux, Mont-Saint-Guibert, Court-Saint-Étienne, Mousty, Suzeril, Mérivaux en Sart-Messire-Guillaume bediend, het uitgebreide bedieningsgebied. Het begin- of eindpunt van een reis moet echter altijd in Louvain-la-Neuve of Ottignies liggen; reizen binnen het uitgebreide gebied zijn verboden.

Bij voorkeur wordt gebruikgemaakt van bestaande bushaltes: 15 minuten voor vertrek wordt per sms een bevestiging gestuurd van de definitieve vertrektijd en de precieze vertreklocatie. Zowel de vertrek- als de aankomstlocatie kunnen tot 500 meter verwijderd zijn van het gewenste adres. Onderstaande bushaltes met een pagina op deze wiki vallen binnen het bedieningsgebied van TEC à la demande:

Louvain-la-Neuve
Louvain-la-Neuve, Gare d'Autobus
Ottignies
Ottignies, Gare d'Autobus
Uitgebreid gebied (alleen ritten van/naar Louvain-la-Neuve of Ottignies)
Céroux-Mousty Court-Saint-Étienne, Gare Mont-Saint-Guibert, Gare

Geschiedenis

Op 8 februari 2021 werd de flexibele busdienst TEC à la demande opgericht in het kader van het project Navajo van de stad Ottignies-Louvain-la-Neuve. Deze busdienst ging rijden op werkdagen tussen 7:30 en 19:30 en op zaterdag tussen 10:30 en 18:30. Tot dit project behoorde ook een volautomatische shuttlebus zonder chauffeur tussen station Louvain-la-Neuve en het parc scientifique Einstein onder de naam Autonom-e, die een maand later ging rijden.

Op 1 april 2021 werd het bedieningsgebied uitgebreid met de plaatsen Dion-le-Mont, Vieusart, Wavre Sud (N25 tot aan de brandweerkazerne), Corroy-le-Grand, Corbais, Beaurieux, Mont-Saint-Guibert, Court-Saint-Étienne, Mousty, Suzeril en Mérivaux. Voor deze plaatsen werden alleen reizen van of naar Louvain-la-Neuve toegestaan. Ook werd een 8-rittenkaart ingevoerd voor €9,20, een besparing van €7,60 ten opzichte van 8 losse ritkaarten van €2,10.

Op 1 juni 2021 werd de bedieningsperiode van maandag t/m zaterdag uitgebreid tot 23:00 uur.

Op 1 september 2021 werd een tweede bedieningsgebied toegevoegd aan deze lijn, namelijk het centrum van Ottignies. Hieronder vielen onder meer het Hôtel de Ville, de Clinique Saint-Pierre, het Centre Culturel en de winkels in het centrum. Zowel reizen binnen dit gebied, als reizen van of naar Louvain-la-Neuve, als reizen van of naar een van de plaatsen in het uitgebreide gebied werden toegestaan. Tevens werd Sart-Messire-Guillaume aan het uitgebreide gebied toegevoegd. Hiervandaan waren alleen reizen van of naar Louvain-la-Neuve of van of naar Ottignies toegestaan. Naast een app en telefonische service, werd ook een website aan de reserveringsmogelijkheden toegevoegd. Ook werd het voortaan mogelijk om zowel via de app als via de website reizen vooruit te plannen; voorheen kon dat alleen per telefoon. Tot slot werd duidelijk dat deze busdienst in ieder geval tot en met augustus 2022 zou worden verlengd, in tegenstelling tot de Autonom-e, die werd opgeheven.

Op een onbekend moment in 2022 werd de prijs voor de 8-rittenkaart verhoogd van €9,20 naar €14,70, de prijs van 7 losse ritten. Ook werd stilzwijgend het streven aangepast om voortaan niet binnen 30 minuten, maar binnen 60 minuten een rit aan te bieden.

Op 1 januari 2023 werd de bedieningsperiode in de avonduren ingekort tot 19:30 uur, wel ging de dienst op zaterdag al een uur eerder beginnen om 9:30 uur. Ook werd duidelijk dat het contract voor deze dienst was verlengd tot december 2024.