Stadtbahn van Düsseldorf

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Sneltramnet van Düsseldorf
Vervoerder Rheinbahn
Spoorbreedte 1435 millimeter
Opening 1988
Sneltram als lijn U77 op Stadtbahnstation Düsseldorf Hbf, oktober 2010.
Netwerkkaart van de Stadtbahn, stand 2013.

De Stadtbahn van Düsseldorf is een uit elf lijnen bestaand netwerk van sneltrams. In de Düsseldorfse binnenstad rijden zeven lijnen door een viersporige tunnel die uit twee verdiepingen bestaat; op de ene verdieping twee sporen voor de ene richting, op de andere twee sporen voor de tegenrichting. De andere lijnen gaan door de op 21 februari 2016 geopende Wehrhahntunnel. Beide lijnen kruisen elkaar bij de halte Heinrich Heine Allee.
Enkele lijnen blijven binnen de stadsgrenzen, maar er zijn ook uitlopers naar Neuss, Meerbusch, Ratingen en zelfs naar Krefeld en Duisburg.
Het netwerk kenmerkt zich door een grotendeels vrije ligging van de trambanen, voornamelijk op de middenberm, slechts op enkele plaatsen wordt met wegverkeer meegereden. Zeven lijnen worden gereden met hogevloers-sneltrammaterieel; de lijnen door de Wehrhahntunnel met laagvloers-materieel. Veel haltes hebben echter geen hoog perron, daarvoor zijn de hogevloers-voertuigen uitgerust met uitklapbare treeplanken die zich op lage perrons uitvouwen tot trap.
Op enkele trajecten rijden er ook reguliere stadstrams mee over de sneltrambaan.

Lijnennet

Klik op een lijnnummersymbool voor een beschrijving en routestrip van de betreffende lijn.
Klik op een stationsnaam in het overzicht voor een artikel over het betreffende station.
U70 Düsseldorf.png Düsseldorf Hbf - Düsseldorf Belsenplatz - Krefeld Hbf - Krefeld Rheinstraße
U71 Düsseldorf.png Düsseldorf Rath - Düsseldorf Wehrhahn - Düsseldorf Bilk - Düsseldorf Benrath
U72 Düsseldorf.png Ratingen Mitte - Düsseldorf Wehrhahn - Düsseldorf Bilk - Volmerswerth Hellriegelstraße
U73 Düsseldorf.png Düsseldorf Gerresheim - Düsseldorf Wehrhahn - Düsseldorf Bilk - Düsseldorf Universität
U74 Düsseldorf.png Osterath Görgesheide - Düsseldorf Belsenplatz - Düsseldorf Hbf - Düsseldorf Holthausen
U75 Düsseldorf.png Neuss Hbf - Düsseldorf Belsenplatz - Düsseldorf Hbf - Düsseldorf Vennhauser Allee
U76 Düsseldorf.png Düsseldorf Handelszentrum - Düsseldorf Hbf - Düsseldorf Belsenplatz - Krefeld Hbf - Krefeld Rheinstr.
U77 Düsseldorf.png Düsseldorf Am Seestern - Düsseldorf Belsenplatz - Düsseldorf Hbf - Düsseldorf Holthausen
U78 Düsseldorf.png Düsseldorf Hbf - Düsseldorf Freiligrathplatz - Düsseldorf Merkur Arena/Messe Nord
U79 Düsseldorf.png Düsseldorf Universität - Düsseldorf Hbf - Düsseldorf Freiligrathplatz - Duisburg Hbf - Duisburg Meiderich
U83 Düsseldorf.png Düsseldorf Gerresheim Krankenhaus - Düsseldorf Wehrhahn - Düsseldorf Bilk - Düsseldorf Benrath

Wehrhahnlinie

Op 21 februari 2016 werd de Wehrhahnlinie in gebruik genomen in het centrum van Düsseldorf. De lijn is een ondergrondse nieuwe stamlijn die de huidige stamlijn kruist op station Heinrich Heine-Allee. Hoewel de lijn wel als Stadtbahn wordt aangeduid rijden er lagevloerstrams door de tunnel. Elke lijn zal elke 10 minuten rijden. Bij de opening waren er grote veranderingen in het tram- en stadtbahnnetwerk van Düsseldorf, waarbij vier nieuwe lijnen aan het stadtbahnnet zijn toegevoegd, waaronder U83. Lijn U83 is een aanvulling op lijn U73 en bedient een zijtak naar het ziekenhuis in het stadsdeel Gerresheim. De U83 zal alleen doordeweeks rijden.

Toekomstplannen

Als uitbreiding van het netwerk zijn er voor de toekomst enkele plannen bedacht. Een uitvoeringsdatum is nog niet bekend, maar de plannen zijn als volgt:

U78 Düsseldorf.png Deze lijn zal zijn huidige route tussen het Hauptbahnhof en de Messe behouden, maar zal vanaf Düsseldorf Messe worden doorgetrokken naar Lörick en Büderich Haus Meer via de toekomstige nieuwe verbinding tussen Neuss, Lörick en de Messe.
U80 Düsseldorf.png
Verlenging van de bestaande tunnel van Victoriaplatz/Klever Straße naar Reeser Platz. De huidige lijnen U78 en U79 komen daarna bovengronds, lijn U80 zal ondergronds blijven en via een nieuw station Messe Süd naar de halte Merkur Arena/Messe Nord gaan. Dit traject wordt de Messe-umfahrung genoemd.
U81 Düsseldorf.png
Een geheel nieuwe lijn die vanaf de binnenstad van Neuss via het Düsseldorfse stadsdeel Lörick naar de Messe zal gaan, vandaar wordt verder ondergronds verder gereden naar de luchthaven.
U82 Düsseldorf.png
Een nieuwe lijn die tussen Düsseldorf Hauptbahnhof en Freiligrathplatz dezelfde route volgt als lijn U78 en vanaf daar zal afbuigen naar de luchthaven.