Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

48 bytes toegevoegd, 9 jun 2009 14:59
geen bewerkingssamenvatting
Een '''sneltram''' is een modaliteit die de tussenweg is van de tram en de metro. Er is geen exacte definitie van een sneltram; in sommige regio's (Amsterdam, Rotterdam) is de sneltram een uitloper van het metrotrajectmetronetwerk; in andere gebieden (Utrecht, Rotterdam-Den Haag) is de sneltram een losstaand systeem en in Den Haag is de sneltram uit Zoetermeer weer gekoppeld aan het reguliere tramnetwerk.
Over het algemeen rijden sneltrams sneller dan conventionele trams en is ook de gemiddelde afstand tussen twee de haltes groter. Ook zijn sneltrams breden breder dan normale trams. Sneltrams kunnen worden soms gezien als een variant vorm van [[lightrail]]. Sneltrams delen de spoorbaan niet met het overige wegverkeer (zoals vaak bij oudere tramlijnen wel het geval is). Het belangrijkste verschil met een [[metro]] zijn de kruisingen: bij een sneltram zijn die over het algemeen meestal gelijkvloers, terwijl metro's altijd kruisingsvrij worden aangelegd. Alle sneltrams in Nederland nemen stroom af via een [[bovenleiding]].
== Sneltrams in Nederland ==
In Nederland zijn diverse sneltramtrajecten.
In '''Amsterdam''' is [[lijn 51 Amstelveen Westwijk - Amsterdam CS]] tussen de haltes Westwijk en [[Amsterdam Zuid|Station Zuid]] uitgevoerd als sneltram. Vanaf station Zuid wordt er verder gereden als [[metro]] naar [[Amsterdam Centraal|Centraal Station]]. Voor deze lijn wordt gebruik gemaakt van speciale metrostellensneltrams, die zowel op het metrotraject (met derde rail) als op sneltramtraject (met bovenleiding) kunnen rijden. Om het verschil in breedte tussen de Amsterdamse metro en de sneltram te overbruggen zijn de sneltrams voorzien van inklapbare treeplanken.
In '''Rotterdam''' is een gedeelte van de [[Calandlijn]] uitgevoerd als sneltram: de aftakking naar Nesselande en naar Binnenhof zijn vanaf station Capelsebrug uitgevoerd als sneltram. Hiervoor werd bij de aanleg gekozen uit bezuinigingsoogpunt. De rest van de lijn is uitgevoerd als metrolijn. De materieelinzet bestaat uit metrostellen die voorzien zijn van een een stroomafnemer voor de bovenleiding.
In '''Utrecht''' is een sneltram aangelegd tussen [[Utrecht Centraal]], Nieuwegein Zuid en IJsselstein Zuid: de SUNIJ ([[Sneltram Utrecht-Nieuwegein/IJsselstein]]). Oorspronkelijk is deze lijn aangelegd door [[NS]], die van was er een plan was om met [[SGM|Sprinters]] te gaan rijden naar Nieuwegein (vergelijkbaar met de [[Zoetermeer Stadslijn]]). Uiteindelijk is de lijn wel door [[NS ]] aangelegd (de infrastructuur wordt nog steeds door spoorbeheerder [[ProRail]] onderhouden) en , maar werd de lijn vanaf het begin geëxploiteerd door de busmaatschappij [[Westnederland]] (tegenwoordig [[Connexxion]]). Voor de lijn wordt gebruik gemaakt van speciaal voor deze lijn ontwikkelde tramstellen.
In de driehoek '''Zoetermeer - Den Haag - Rotterdam''' is het netwerk van [[RandstadRail]] te zien als sneltramnetwerk. Tussen Rotterdam en Den Haag ([[Hofpleinlijn]]/verlengde [[Erasmuslijn]]) wordt er gereden met metrostellen die zijn voorzien van stroomafnamers voor de bovenleiding, en is het te vergelijken met de uitlopers van de [[Calandlijn]] (zij het met een hogere baansnelheid en minder gelijkvloerse kruisingen). Het Op het traject uit Zoetermeer gaat rijden lagevloertrams die na [[Den Haag Centraal]] de Haagse binnenstad verder gaat als reguliere tram door de Haagse binnenstad, waarmee het gedeelte tussen Den Haag Centraal en Zoetermeer te zien is als sneltram met de vrijliggende baan en hoge snelheid.
[[Categorie:Sneltram]]
[[Categorie:Dienstregeling]]
ap_users
2.180
bewerkingen

Navigatiemenu