Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

RandstadRail

270 bytes toegevoegd, 28 mei 2009 14:08
geen bewerkingssamenvatting
==Ombouw van spoorlijnen==
De twee omgebouwde spoorlijnen zijn of worden gekoppeld aan bestaande stedelijke raillijnen: de Zoetermeerlijn is gekoppeld aan het [[Haagse tram]]net (tramlijnen [[Lijn 3 Den Haag Loosduinen - Zoetermeer Centrum-West|3]] en [[Lijn 4 Den Haag De Uithof - Zoetermeer Oosterheem|4]]), terwijl de Hofpleinlijn wordt gekoppeld aan de [[Rotterdamse metro]] ([[Erasmuslijn]]). De eerste randstadraillijn ging rijden in september 2006.
Een probleem hierbij is dat voor beide verbindingen ander materieel nodig is: de Rotterdamse metro kent hoge perrons, terwijl de Haagse tramlijn lage perrons hebben. Hierom rijden op de Zoetermeerlijn lagevloertrams, terwijl op de Hofpleinlijn metro/sneltrams met een hoge instap rijden. Op het samenlooptracé hebben de stations hierom perrons in twee verschillende hoogtes.
Behalve aanpassingen aan bestaande trajecten, zijn er voor RandstadRail ook nieuwe trajecten aangelegd.
*Den Haag:
**Tramsporen in de Apeldoornselaan voor RandstadRail-lijn 4, hiermee kon de verbinding CS-De Uithof Leyenburg verkort worden. Vanaf Leyenburg volgt lijn 4 het traject dat vroeger bediend werd door [[Lijn 6 Leidschendam Leidsenhage - Den Haag Leyenburg|lijn 6]], die werd ingekort.**Netkous, viaduct voor de verbinding van het oude ''semimetro''-traject CS-Ternoot met het station [[Den Haag Laan van NOI|Laan van NOI]], met één nieuw station.
*Zoetermeer:
**Oosterheemlijn, een aftakking van de Zoetermeerlijn naar de nieuwe Zoetermeerse wijk Oosterheemmet drie nieuwe stations.
*Rotterdam:
**Statenwegtracé, geboorde tunnel tussen de Hofpleinlijn en het Rotterdamse metrostation ''Centraal Station'', met één nieuw ondergronds station. Zodra deze tunnel in gebruik genomen wordt, zal de bestaande route over het viaduct tussen de Kleiweg en station Hofplein verlaten worden.
==Problemen bij de ingebruikname==
ap_users
2.180
bewerkingen

Navigatiemenu