Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

RijnGouweLijn

1.348 bytes toegevoegd, 3 feb 2012 11:46
geen bewerkingssamenvatting
== RijnGouweLijn Oost ==
Het oostelijke gedeelte van de RijnGouweLijn is over het bestaande spoor tussen [[Gouda]] en [[Leiden Lammenschans]]. Voor de RijnGouweLijn is in Gouda een nieuw spoor 12 voorzien, gelezen achter het bestaande spoor 11, zodat de [[kruisen|kruising]] met normale treinen naar spoor 9LR verdwijnt. De trein rijdt dan over de spoordijk naar naar de Gouwebrug waar de [[serie 9500]] nu ook al gebruik van maakt. Hiermee is een eerder plan om de spoorlijn vanaf deze brug op straatniveau te laten lopen vervallen, vanwege de hoge kosten. De gewenste doortrekking naar de Goudse binnenstad is hiermee definitief van de baan. Richting Alphen is op het nieuwe industrieterrein langs de A20 een halte voorzien, [[Gouda Gouweknoop]]. In [[Waddinxveen]] krijgt het industrieterrein Coenecoop een halte, en mogelijk wordt het huidige station richting zuiden verplaatst, zodat het aansluit bij het nieuwe winkelcentrum. [[Waddinxveen Noord]] blijft op dezelfde locatie. In het zuiden van [[Boskoop]] komt een tweede halte, Boskoop Snijdelwijk. Station [[Boskoop]] blijft op dezelfde locatie in het noorden van de plaats. Een eerder plan voor een station in het dunbevolkte noorden van Boskoop (Boskoop Paddegat) is vroegtijdig afgeschoten.
 
Het perron van [[Boskoop Snijdelwijk]] ligt inmiddels in ruwbouw gereed maar onduidelijk is wanneer het in gebruik wordt genomen en of het überhaupt in gebruik genomen zal worden. Het perron is namelijk niet geschikt in combinatie met de huidige inzet van [[SGM]] en het geschikt maken zal neerkomen op volledige nieuwbouw.
{| cellspacing="0" cellpadding="3"
=== Concessie 2010 - 2012/2013 ===
Sinds 2004 rijdt de [[serie 9500]] als voorproefje al met lightrailvoertuigen van het type [[A32]]. Met ingang van de dienstregeling van 2010 zullen deze voertuigen vroegtijdig uit dienst gaan, en vervangen worden door [[SGM]]m-II. De provincie heeft in een onderhandse gunning aan de NS besloten te kiezen voor meer doorgaande treinen tussen Gouda en Leiden Centraal, en de huidige lange stop van de spitstreinen te laten vervallen. Daarnaast moest de overstap in Alphen verbeteren. Hierdoor is het oude patroon van voor 2007 weer geintroduceerd, met in de spits een afwijkend patroon. Ten tijde van het besluit, in augustus 2009, reden er geen lightrails vanwege de verbouwing van station [[Alphen a/d Rijn]]. Hierdoor ontstond onduidelijkheid of de lightrails per direct afgeschreven waren.
 
Voor de periode na 2012 zijn er nog geen besluiten genomen, maar duidelijk is dat de inzet van trammaterieel voorlopig niet plaats zal vinden, er is geen beschikbaar materieel aangezien alle aanwezige trams aan Stockholm verkocht zijn. De kans op verlenging van de huidige concessie met [[SGM]] zal daarom zeer groot zijn. Onduidelijk is nog of dit in combinatie met de busconcessie Midden-Holland zal gebeuren.
== Stadstraject Leiden ==
De provincie is nu gestart met het uitvoeren van de Milieu Effecten Rapportage. Hieruit moet blijken wat de beste variant is, al gaat men er vanuit dat de aanleg van de RijnGouweLijn in Leiden zal gebeuren via de Hooigracht. Daarnaast start de provincie de aanbesteding van nieuw trammateriaal, dat vanaf december 2012 ingezet moet gaan worden tussen Gouda en Alphen, en later ook op de rest van de RijnGouweLijn. De provincie wordt eigenaar van het materieel om zo het bedrijfsrisico voor de vervoerders te verminderen.
 
In 2011 kwam het project na de verkiezingen voor de Provinciale Staten opnieuw tot stilstand, wellicht zelfs definitief. De trambaan tussen Leiden en de plaatsen aan de kust leek gedegradeerd te worden tot busbaan en ook de aanleg van de trambaan door de binnenstad van Leiden kwam op glad ijs. Hoewel de burgers in eerste instantie erg positief waren over het stilleggen van het project realiseerde men zich al snel dat hiermee de ringweg ook van de kaart was verdwenen, ondanks de plannen van de Provinciale Staten om deze toch aan te leggen. Sindsdien is onduidelijk wat er met het project gaat gebeuren.
== RijnGouweLijn West ==
ap_users
21.878
bewerkingen

Navigatiemenu