Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

RijnGouweLijn

2 bytes toegevoegd, 16 mei 2009 01:40
k
Voorgeschiedenis besluitvorming
=== Voorgeschiedenis besluitvorming ===
De plannen van de provincie Zuid-Holland vanaf 2005 voor een stadstraject in Leiden hebben meerdere jaren voor een politiek spektakel gezorgd. Na de presentatie van de eerste plannen ontstonden er diverse actiegroepen tegen de RijnGouweLijn die een referendum eiste. Door de pro-RijnGouwelijn D66-wethouders Pechtold en Hessing is dit altijd tegengehouden. Een tweede bestuursakkoord tussen de Leiden en de provincie is nooit goedgekeurd, en het eerste akkoord is in 2006 verlopen. Toen al was al duidelijk dat de kosten flink zouden oplopen.
 
De RijnGouwelijn werd in 2006 zodoende een onderwerp van de gemeenteraadsverkiezingen. De partijen die uiteindelijk een coalitie vormde, PvdA, SP, GL en CU, namen een referendum op in het coalitieakkoord. Deze werd gehouden op 7 maart 2007, tijdens de verkiezingen van de provinciale staten. Het referendum, met de vraag "Wilt U dat de gemeente Leiden meewerkt aan de RijnGouwelijn door Leiden?", werd door bijna 69% van de stemmers met nee beantwoord, en de opkomst was ruim 54%, waardoor het bindend werd. Dit referendum was echter zeer controversieel, omdat alle andere gemeentes al akkoord waren gegaan met de RijnGouwelijn Oost, waardoor de burgers van Leiden een besluit namen over het beleid van andere gemeentes. De provincie heeft daarom ogenblikkelijk verklaard dat ze het referendum naast zich neer zouden leggen, en dat ze door zouden gaan met planvorming.
 
Hierdoor ontstaat er een conflict binnen de coalitie. De SP is van mening dat elke samenwerking voor de RijnGouweLijn niet wordt goedgekeurd, de overige partijen vinden dat dit alleen geldt voor het tracé door de Breestraat. De SP stapt uit de coalitie, en het college valt. De provincie stelt dan al voor hun doorzettingsmacht te gebruiken, om zo de politieke problemen op te lossen.
 
Dan komt de nieuwe coalitie van PvdA, VVD, GL en CDA met hun akkoord, waarin staat dat de RijnGouweLijn er hoe dan ook komt. Na stevige onderhandelingen met de provincie komt er een nieuw akkoord over een tracé via de Hooigracht en Langegracht. Hierbij is ook een ringweg in het oosten van Leiden inbegrepen. Uiteindelijk is dit plan 40 miljoen euro duurder. In 2008 wordt hiervoor de bestuursovereenkomst getekend, en goedgekeurd. Daarmee kan de aanleg van de RijnGouweLijn in Leiden in 2014 beginnen.
== RijnGouweLijn West ==
Vanaf het transferium bij de A44 wordt een volledig nieuw traject aangelegd naar Katwijk aan Zee en Noordwijk aan Zee. De splitsing van deze twee takken is voorzien in Katwijk. Er zijn op dit moment nog twee tracévarianten voor Katwijk, de beslissing over het definitieve tracé valt op 24 juni 2009. De voorkeur van de provincie is een route grotendeels gelijk aan de oude blauwe tram, waardoor vijftig jaar na de laatste tram opnieuw trams door de Tramstraat in Katwijk zullen rijden. Gedeputeerde Staten heeft hier reeds mee ingestemd, naar verwachting zal de Provinciale Staten hiermee ook instemmen.
ap_users
21.878
bewerkingen

Navigatiemenu