Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 2025

4.745 bytes toegevoegd, 9 februari
geen bewerkingssamenvatting
* Er rijdt tweemaal per uur een [[Intercity]] tussen [[Lelystad Centrum]], [[Almere Buiten]], [[Almere Centrum]], [[Amsterdam Zuid]], [[Schiphol Airport]] en [[Rotterdam Centraal]] via de HSL. Deze trein rijdt eenmaal per uur door naar [[Antwerpen-Centraal]] en [[Brussel-Zuid]]. 's Avonds na circa 20:00 en op zondag wordt alleen eenmaal per uur tussen Amsterdam Zuid en Brussel-Zuid gereden.
* Het is, omdat nog niet al het benodigde materieel is ingestroomd en vanwege de snelheidsbeperkingen op de HSL, nog niet mogelijk om de [[Intercity|Intercity's]] vanuit [[Groningen]] en [[Leeuwarden]] over de HSL te laten rijden. In plaats daarvan rijdt tijdelijk een Intercity tussen [[Amersfoort Schothorst]], [[Amersfoort Centraal]], [[Hilversum]], [[Duivendrecht]], Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Rotterdam Centraal en [[Breda]].
* Tussen Rotterdam Centraal en Brussel-Zuid komen elk uur twee Intercity's te rijden. Waar de Intercity vanuit Amsterdam Zuid minder frequent gaat stoppen op dit traject, neemt de Intercity vanuit Rotterdam Centraal naar België deze stops, zoals in Breda, over.
== Wijzigingen Groningen / Leeuwarden - Zwolle - Randstad ==
* De eerste Sprinter van Zwolle naar Utrecht op doordeweekse dagen start voortaan consequent te Zwolle en niet meer te [[Harderwijk]] of Amersfoort Centraal. In omgekeerde richting rijdt de eerste Sprinter vanaf Amersfoort Centraal naar Zwolle een halfuur eerder.
* Tijdens de spits gaan, onder voorbehoud van financiële compensatie voor een pakket maatregelen ten behoeve van onderhoudsveiligheid, van maandag tot en met donderdag de spits-Sprinters weer rijden. In de ochtendspits rijden drie Sprinters van Harderwijk naar Amersfoort en in de middagspits rijden drie ritten in omgekeerde richting.
* De kwartierdiensten aan Intercity's tussen Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal / Den Haag Centraal starten op vrijdag 's ochtends al op in plaats van in de loop van de middag. Op zaterdagochtend starten de kwartierdiensten een uur eerder op en op zondagochtend een kwartier eerder.
* Van maandag tot en met donderdag rijdt de kwartierdienst aan Intercity's van Rotterdam Centraal richting Utrecht Centraal een kwartier langer door. Alle dagen van de week rijdt de kwartierdienst in omgekeerde richting juist een kwartier korter.
== Wijzigingen Enschede - Deventer - Randstad ==
* Van maandag tot en met donderdag overdag rijdt de Intercity tussen Arnhem Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal ook weer tussen de spitsen in. Deze treinserie stopt dan te Arnhem Centraal, Ede-Wageningen, [[Veenendaal-De Klomp]], Utrecht Centraal, [[Amsterdam Bijlmer ArenA]], Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Leiden Centraal, [[Den Haag Laan van NOI]], Den Haag HS, [[Delft]] en Rotterdam Centraal. Deze Intercity stopt niet meer te [[Schiedam Centrum]].
* De Intercity tussen Nijmegen en Schiphol Airport zal doorrijden naar Leiden Centraal en Den Haag Centraal. Deze Intercity stopt alleen op vrijdag, zaterdag en zondag te Veenendaal-De Klomp. Deze treinserie hoeft niet meer lang te wachten te Amsterdam Bijlmer ArenA en is daardoor vier tot vijf minuten sneller.
* De Intercity tussen Nijmegen, Schiphol Airport en Den Haag Centraal rijdt ook op de rustige momenten tussen Utrecht Centraal, Schiphol Airport en Den Haag Centraal. Tussen Nijmegen en Utrecht Centraal blijft de huidige dienstregeling grotendeels overeind. Hierdoor neemt de reistijd 's avonds laat en 's ochtends vroeg in het weekend een kwartier af tussen [[Eindhoven Centraal]] en Schiphol Airport. Tussen Nijmegen en Schiphol Airport neemt deze juist een kwartier toe.
* Wanneer de Intercity tussen Arnhem Centraal en Rotterdam Centraal op maandag en donderdag niet rijdt, stopt de Intercity tussen Nijmegen en [[Den Helder]] te Veenendaal-De Klomp. Dit is ook het geval op vrijdag tot en met zondag als de Intercity tussen Nijmegen en Den Haag Centraal niet rijdt.
* De Intercity tussen [[Venlo]] en Schiphol Airport rijdt tweemaal per uur door naar Leiden Centraal, Den Haag Laan van NOI, Den Haag HS, Delft, Schiedam Centrum, Rotterdam Centraal, [[Rotterdam Blaak]] en Dordrecht.
* Aan het eind van de ochtendspits voegt NS drie ritten van Utrecht Centraal naar [[Driebergen-Zeist]] toe. In omgekeerde richting worden aan het eind van de ochtendspits twee Sprinters van Driebergen-Zeist naar Amsterdam Centraal toegevoegd en nog één Sprinter van Driebergen-Zeist naar Utrecht Centraal.
* In de middagspits rijdt de eerste Sprinter vanaf Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal een uur eerder. Bovendien rijdt de Sprinter aan het eind van de avondspits een halfuur langer door. Vanaf Utrecht Centraal rijdt de Sprinter naar Amsterdam Centraal aan het eind van de avondspits een halfuur langer door.
* De kwartierdienst aan Sprinters tussen Utrecht Centraal, [[Woerden]] en Leiden Centraal rijdt doordeweeks in de ochtendspits een halfuur langer door. In de middagspits begin de kwartierdienst anderhalf uur eerder. Deze kwartierdienst wordt ook weer op vrijdag gereden.
* Doordeweeks rijden er tussen de spitsen weer vier Sprinters tussen Utrecht Centraal en Woerden.
== Wijzigingen Noord-Holland en introductie Airport Sprinter ==
* Op vrijdag- en zaterdagavond rijdt de laatste Intercity van Amsterdam Centraal naar Almere Centrum een halfuur later.
* Er wordt gekeken naar het rijden van een nachtnet tussen Amsterdam Centraal en Almere Centrum. Mogelijk gaan deze treinen ook doorrijden naar Lelystad Centrum. Deze Intercity's moeten gaan rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag.
 
== Wijzigingen Zuid-Holland ==
* De kwartierdiensten aan Intercity's tussen Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal / Den Haag Centraal starten op vrijdag 's ochtends al op in plaats van in de loop van de middag. Op zaterdagochtend starten de kwartierdiensten een uur eerder op en op zondagochtend een kwartier eerder.
* Van maandag tot en met donderdag rijdt de kwartierdienst aan Intercity's van Rotterdam Centraal richting Utrecht Centraal een kwartier langer door. Alle dagen van de week rijdt de kwartierdienst in omgekeerde richting juist een kwartier korter.
* Ten tijde van de kwartierdienst rijden vanuit Den Haag Centraal twee Intercity's per uur naar Enschede, één Intercity per uur naar Groningen en één Intercity per uur naar Leeuwarden. Vanuit Rotterdam Centraal rijden de Intercity's niet verder dan Utrecht Centraal. Ten tijde van de halfuurdienst rijden de treinen vanuit Den Haag eenmaal per uur naar Groningen en eenmaal per uur naar Leeuwarden. De Intercity's vanuit Rotterdam Centraal rijden dan naar Enschede.
* Van maandag tot en met donderdag overdag rijden er zes Sprinters per uur tussen Dordrecht en Den Haag Centraal. Op vrijdag rijden er vier Sprinters per uur; in het weekend rijden er twee.
* Op zondag vervalt de eerste Sprinter van Dordrecht naar Den Haag Centraal. Tussen vijf uur 's ochtends en half acht wordt een uurdienst gereden; daarna start de halfuurdienst. Vanaf Rotterdam Centraal start de halfuurdienst rond half zeven 's ochtends. In omgekeerde richting rijdt op zondagochtend de twee rit van Den Haag Centraal naar Dordrecht niet meer.
* In de avonduren zijn ritten toegevoegd tussen Dordrecht en Den Haag Centraal.
* Doordeweeks rijdt de eerste Intercity van Amsterdam Centraal naar Dordrecht en [[Vlissingen]] een halfuur eerder. Op zaterdag rijdt de eerste Intercity van Roosendaal naar Amsterdam Centraal een halfuur eerder. Op zondag vervalt de eerste Intercity van Rotterdam Centraal naar Dordrecht; de eerste trein van Roosendaal naar Amsterdam Centraal vertrekt echter een halfuur eerder.
* Vanuit Den Haag Centraal rijdt zeven dagen per week een Sprinter naar Leiden Centraal en Lelystad Centrum. Buiten de avonduren en het weekend rijdt tweemaal per uur een Sprinter van Den Haag Centraal naar Leiden Centraal en Haarlem. Tussen Leiden Centraal en Haarlem rijdt deze zeven dagen per week, ook in het weekend. Buiten de avonduren en het weekend rijdt tweemaal per uur een Sprinter van Leiden Centraal naar Hoofddorp en Utrecht Centraal. Deze trein rijdt tussen Hoofddorp en Utrecht Centraal niet 's avonds, maar wel in het weekend.
* Doordeweeks rijdt de eerste rit naar Haarlem vanaf Leiden Centraal in plaats van Den Haag Centraal. In omgekeerde richting rijdt de Sprinter tussen Haarlem en Leiden doordeweeks al een half uur eerder door naar Den Haag Centraal en rijdt deze trein ook een halfuur langer door naar Den Haag Centraal.
* Van maandag tot en met donderdag en op zondag rijdt de laatste Sprinter van Leiden Centraal naar Haarlem een halfuur eerder; op vrijdag en zaterdag rijdt deze acht minuten later.
* Op zondag rijdt de eerste Sprinter van Den Haag Centraal naar Haarlem een halfuur later. De eerste rit van Haarlem naar Leiden Centraal vertrekt 22 minuten later.
* Op zondagochtend wordt tussen Haarlem en Leiden Centraal de halfuurdienst in beide richtingen een uur eerder opgestart.
 
== Wijzigingen Zuid-Nederland ==
* De Sprinter tussen 's-Hertogenbosch, Eindhoven Centraal en [[Deurne]] rijdt de hele week door een halfuurdienst tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven Centraal. Tussen Eindhoven Centraal en Deurne rijdt na 20:00 en op zondag een uurdienst.
* De Sprinter tussen [[Tilburg Universiteit]], Eindhoven Centraal en [[Weert]] rijdt van maandag tot en met zaterdag tot circa 21:30 een halfuurdienst en daarna een uurdienst. Op zondag wordt tot 21:30 een halfuurdienst gereden tussen Tilburg Universiteit en Eindhoven Centraal, maar tussen Eindhoven Centraal en Weert rijdt eenmaal per uur een trein.
* Van vrijdag tot en met zondag is de Sprinter tussen Tilburg Universiteit en Weert geknipt te Eindhoven Centraal.
* De laatste Intercity van Den Haag Centraal naar Eindhoven Centraal rijdt zeven dag per week een halfuur later.
* Doordeweeks rijdt de eerste Intercity naar Eindhoven Centraal vanaf Rotterdam Centraal in plaats van Den Haag HS.
* 's Avonds rijdt de kwartierdienst tussen Eindhoven Centraal en Utrecht Centraal zeven dagen per week door tot circa 23:00. Hiermee krijgt Venlo om die tijdstippen een rechtstreekse verbinding met de Randstad.
* Op werkdagen rijdt de eerste Sprinter van Roosendaal naar Dordrecht een halfuur eerder.
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
[[Categorie:Dienstregeling naar jaar]]
29.320
bewerkingen

Navigatiemenu