Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Novio

2 bytes toegevoegd, 16 apr 2023 19:11
k
Bereikbaarheid Campus Heyendaal
Omdat campus Heyendaal, met onder meer de Radboud Universiteit, het UMC en de HAN, steeds meer reizigers trok werd besloten om een hoogfrequente buslijn vanaf het station naar Heyendaal in te voeren om de toenmalige vraag te beantwoorden en de verwachte groei op de kunnen vangen. Deze buslijn verscheen in de vorm van [[Lijn 10 Nijmegen, Centraal Station - Heyendaal|lijn 10]] op 12 december 2004. Op die datum werd het volledige lijnnetwerk in Nijmegen omgegooid om beter aan te sluiten op reisgedrag. Speciaal hiervoor werden zes gelede bussen aangeschaft zodat op de drukste tijdstippen elke 4 minuten een bus kon rijden. Deze bus reed via de busbaan door de Spoorkuil via de drukke Sint Annastraat naar de Kapittelweg en reed een rondje om het UMC.
Op 20 augustus 2006 kwam de verlenging van de Spoorkuil gereed tot de Heyendaalseweg. Bij station [[Nijmegen Heyendaal]] kwam een nieuwe bushalte. De bestaande bushalte Heyendaal NS, waar alleen sneldienst [[Lijn 212 Arnhem Airborneplein - Nijmegen Heyendaal|212]] stopte, werd verplaatst van de Kapittelweg naar de verlengde CampbusbaanCampusbusbaan. Voor lijn 212 verviel deze halte tegelijkertijd. Lijn 10 ging stoppen bij deze nieuwe halte evenals de lijnen [[Lijn 54 Nijmegen Centraal Station - Grave Busstation|54]] en [[Lijn 55 Nijmegen Centraal Station - Cuijk Jan van Cuykstraat|55]]. Alle drie de lijnen werden verlegd van de Sint Annastraat via de nieuwe busbaan. Lijn 10 bleef een rondje om het UMC rijden en stopte voortaan eerst bij de halte Universiteit O.Z.. De lijnen 54 en 55 draaiden de Kapittelweg op. Vanaf 10 december 2006 werden ook de lijnen [[Lijn 3 Oosterhout Dorp - Wijchen Randweg Noord|3]] en [[Lijn 4 Nijmegen Centraal Station - Wijchen Randweg Noord|4]] verlegd via station Heyendaal. Deze lijnen gingen via Universiteit O.Z. en de Erasmuslaan rijden. Ook de opvolgers van lijn 54 en 55, de lijnen [[Lijn 9 Nijmegen Centraal Station - Grave Busstation|9]] en [[Lijn 255 Nijmegen Centraal Station - Cuijk Jan van Cuykstraat|255]] bleven rijden.
De bereikbaarheid van Heyendaal werd met diverse ingrepen en nieuwe buslijnen continu verbeterd. In november 2009 begon de reconstructie van het rondje Heyendaal. In juni 2010 waren deze afgerond. Een verbetering voor de bussen vormde en nieuw stukje busbaan op de Heyendaalseweg vanaf de Kapittelweg naar de Erasmuslaan waardoor bussen van lijn 10 niet langer opgehouden werden op de Heyendaalseweg.
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu