16.233
bewerkingen
Wijzigingen
→Geschiedenis lijn 10: dat stond er al, foutje van mij
Tot 12 december 2004 reed lijn 10 als [[Lijn 10 Nijmegen, Centraal Station - Brabantse Poort|sneldienst van Centraal Station naar de Brabantse Poort]] via de Sint Annastraat, Hatertseweg en Dukenburg. Er werd maar op een beperkt aantal haltes gestopt.
Vanaf 12 december 2004 werd lijnnummer 10 gegeven aan de nieuwe Heyendaalshuttle. Deze lijn zorgde voor een hoogfrequente bediening van Heyendaal, waar de Universiteit en het Academisch Ziekenhuis gevestigd zijn. De Heyendaalshuttle reed een rondje vanaf het Centraal Station een rondje Heyendaal en rijdt weer terug. Hierbij worden alle vestigingen van de universiteit als ook de vestiging van de HAN aangedaan. Speciaal voor de nieuwe lijn 10 waren tweede handse tweedehandse gelede bussen aangeschaft.
Aanvankelijk reed deze via de Sint Annastraat. Er werd toen gestopt bij de Sint Annamolen. Vervolgens reed deze bus eerst langs de HAN en dan een rondje om het ziekenhuis. Lijn 10 stopte niet bij de halte Bestuursgebouw. Met de opening van de verlengde busbaan door de gehele spoorkuil in augustus 2006 is de bus hier doorheen gaan rijden, in plaats van via de Sint Annastraat. Met de opening van de busbaan werd de bestaande halte "Station Heyendaal" verplaatst naar de nieuwe busbaan waar lijn 10 ook ging halteren. Als gevolg van deze nieuwe route werd nu de halte Universiteit O.Z. als eerste aangedaan in Heyendaal.
Tot 10 december 2006 werd in de vakantie elke tien minuten gereden. Vanaf 10 december 2006 werd dit teruggebracht tot een kwartierdienst en ging lijn 10 op bepaalde dagen helemaal niet rijden: in de kerstvakantie, een groot deel van de zomervakantie en enkele feestdagen.
Lijn 10 werd verzorgd door de Nijmeegse stadsvervoerder [[Novio]]. Speciaal voor lijn 10 werden tweedehandse gelede bussen aangeschaft. Per [[Concessie Arnhem - Nijmegen 2010|13 december 2009]] werd de exploitatie voorgezet onder de naam Breng. De bussen op lijn 10 werden hierbij vervangen door nieuwe gelede bussen die op aardgas reden.
In november 2009 begon de gemeente met de reconstructie van het rondje Heyendaal. Ook de Philips van Leydenlaan ging hierbij op de schop. De haltes Tandheelkunde en UMC Sint Radboud vervielen tijdelijk en er kwam een noodhalte op de Sint Annastraat. In juni 2010 waren de werkzaamheden afgerond en de bussen gingen weer via de Philips van Leydenlaan rijden. De halte Tandheelkunde is sindsdien vervallen. De halte UMC Sint Radboud richting station werd verplaatst richting de voormalige halte Tandheelkunde om reizigers voor de Tandheelkundige Kliniek te compenseren voor het wegvallen. Lijn 10 ging voortaan ook stoppen bij de halte Bestuursgebouw, net om de hoek van de voormalige halte Tandheelkunde voor reizigers voor de Aula en het Spinozagebouw. Deze halte werd daarvoor door lijn 10 overgeslagen.