Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Mercedes-Benz O305

517 bytes toegevoegd, 22 jul 2022 12:24
geen bewerkingssamenvatting
De '''Mercedes-Benz O305''' was is een type streekbus in Nederland. Hij was ongeveer in productie vanaf de 60'er jaren tot eind jaren '80. Er bestond een standaardversie bustype dat tussen 1969 en een gelede versie1985 is gebouwd, die echter aangeduid werd met O317als complete bus of alleen als chassis.
In Nederland was De O305 is ontwikkeld en gebouwd volgens de O305 niet zo succesvolnormen voor lijnbussen van het VÖV, de toenmalige Duitse branchevereniging voor openbaar vervoerbedrijven. Behalve Mercedes-Benz bouwden ook andere fabrikanten bussen volgens dit kwam omdat standaardconcept, waaronder MAN en Magirus, maar ook niet-Duitse firma's als Heuliez. Het busmodel werd voor zowel stads- als streekvervoer ontwikkeld en is daarmee de Duitse tegenhanger van de Nederlandse overheid subsidies gaf op de [[CSA|standaardstadsbus]] en [[standaardstreekbus]], zodat laatstgenoemde bus volop besteld werd. In Nederland reden enkele exemplaren bij het kwam de O305 niet veel voor. Het [[Gemeentelijk Vervoerbedrijf Dordrecht|GVBD]], reed als vaste klant van Mercedes de O305 in grotere aantallen waren hier echter standaardstreekbussen verschillende uitvoeringen: als CSA-bus of standaardstreekbus met een O305-chassis aanwezig. Een deel van , of met de standaard VÖV-carrosserie zoals die bussen had wel een Duits frontaf-fabriek door Mercedes-Benz werd geleverd.Ook [[Westnederland]] bestelde enkele serieseen grotere serie standaard- en gelede bussen met de VÖV-koets. Daar De gelede bussen (O305G) waren afkomstig van het Duitse bedrijf Vetter, omdat Westnederland koos voor een uitvoering met de standaardversies genummerd aandrijving in de 3100voorste wagen en een tegensturende achteras. Mercedes-serie en Benz zelf bouwde toen al gelede bussen met de gelede versies aandrijving in de 7800-seriehet achterste gedeelte.
Rond 1990 werden de standaardversies die onder andere rondreden in Delft en Nieuwegein ingeruild en vervangen door de [[Mercedes-Benz O405|O405]]. De gelede versies werden bij het in dienst stellen van de metro naar Capelle aan den IJssel ook ingeleverd en geëxporteerd naar Portugal.
 
== Inzet ==
{{InzetTop|
ap_users
1.411
bewerkingen

Navigatiemenu