Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

2 bytes toegevoegd, 22 dec 2010 16:49
België
'''Brussel''' heeft ook enkele premetrolijnen. Van origine was het metrotraject Kunst-Wet/''Arts-Loi'' - Maalbeek/''Maelbeek'' een premetrotraject, maar dit is ongebouwd tot volwaardig metrotraject in 1976. Vandaar ook de naam ''pre''metro. De huidige tramlijnen 3 en 4 gaan door de zogenaamde Noord-Zuidverbinding, van het Noordstation/''Gare du Nord'', via Brussel-Zuid/''Midi'' naar even ten zuiden van het centrum, waar ze weer bovengronds komen. Ook in het oosten van de stad, over de ''buitenring'', loopt een ondergronds premetrotraject voor de tramlijnen 23, 24 en 25.
'''Charleroi''' heeft net als Antwerpen geen echte metro, maar wel een premetro. De lijnen 54 en 55 zijn volledig uitgevoerd als sneltram, en alleen lijn 54 loopt van ''Beaux-Arts'' tot ''Gare du Sud'' een stukje bovengronds. De lijnen 88 en 89 gaan een deel samen met deze lijnen op in het centrum, en gaan na ''Beaux-Arts'' naar het westen van de agglomeratie. Deels door tunnels, deels over een vrije hoge baan. Na ''Pétria'' gaan de lijnen als enkelsporige stadstramlijn streektramlijn door naar ''Monument'' in de voorstad Anderlues.
<br><br>
 
===Duitsland===
In '''Duitsland''' barst het van de sneltramsystemen. Vaak zijn dit volledig op zichzelf staande netwerken in steden waar geen echte metro rijdt. Enigszins vergelijkbaar met de Belgische ''premetro'', lopen de lijnen in het centrum vaak ondergronds. Het Dortmundse systeem, geëxploiteerd door de ''DSW21'', is hier een mooi voorbeeld van. Verschil met België is wel dat er vaak échte sneltram-rijtuigen worden gebruikt, met een hoge vloer, grotere breedte en een grotere capaciteit dan een conventionele tram.
ap_users
21.878
bewerkingen

Navigatiemenu