Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken
geen bewerkingssamenvatting
== Geschiedenis ==
Deze lijn ontstond op 31 mei 1970, toen er een gezamenlijke dienstregeling van de noordelijke streekvervoerders [[NTM]], [[LABO]] en [[NOF]] van kracht werd. De lijnnummering in deze dienstregeling liep vooruit op de fusie van deze maatschappijen tot de [[FRAM]] op [[FRAM Dienstregeling 1970/1971|1 januari 1971]]. Hiermee ontstond een vervoerbedrijf voor de gehele provincie Friesland.
Oorspronkelijk was er sprake van een uurdienst tussen Leeuwarden en Dokkum, die één keer per twee uur doorreed naar Anjum en Oostmahorn of Lauwersoog. In de spits reden er daarnaast enkele extra bussen tussen Leeuwarden en Dokkum via Veenwouden. In de richting van Leeuwarden was de dienstregeling vergelijkbaar.
 
Vanaf [[FRAM Dienstregeling 1974/1975|10 november 1974]] ging op maandag t/m zaterdag tussen Leeuwarden en Dokkum de frequentie naar twee bussen per uur. De toegevoegde bus reed een snellere route die Damwoude oversloeg.
Op [[FRAM Dienstregeling 1985/1986|2 juni 1985]] werden de extra ritten Leeuwarden - Oudkerk die gedurende het begin van de middag reden, geschrapt uit de dienstregeling. Het alternatief waren de overige ritten op dit traject.
Op [[FRAM Dienstregeling 1990/1991|19 augustus 1990]] werd deze lijn ingekort tot [[Lijn 51 Leeuwarden Station - Dokkum Busstation|Dokkum]]. Doorgaande reizigers naar Lauwersoog (veerdienst) konden voortaan gebruik maken van de nieuwe [[Lijn 50 Leeuwarden Station - Lauwersoog Dorp|lijn 50]]. Deze nieuwe lijn nam de ritten ten behoeve van aansluiting op de veerboot over, alsmede de sneldiensten tijdens de spitsuren. Ook nieuw was dat de nieuwe buslijn niet meer via Metslawier, Morra en Anjum reed. Onder het [[Lijn 51 Leeuwarden Station - Dokkum Busstation|lijnnummer 51]] bleef praktisch ongewijzigd een bus rijden tussen Leeuwarden en Dokkum.
109
bewerkingen

Navigatiemenu