Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

S-trein van Brussel

12 bytes verwijderd, 4 jun 2021 19:39
Geschiedenis
In 2004 werd een project voor een uitgebreid netwerk van vrijliggende voorstadslijnen rondom Brussel voorgesteld. Dit netwerk kreeg de werknaam GEN: Gewestelijk ExpressNet (''Frans: RER - Reseau Express Regional'') en bestond uit een uitgebreid pakket infrastructurele maatregelen waarmee de drukke spoorlijnen rondom Brussel extra sporen zouden krijgen zodat de voorstadstreinen zonder hinder van andere treinen een frequente treindienst, in de meeste gevallen elk kwartier een trein, konden aanbieden.
In december 2005 werd als voorsprong vooruitlopend op het nieuwe netwerk gestart met het CityRail-netwerk. Alle lokaaltreinen die over de [[Spoorlijn 0|Brusselse Noord-Zuidverbinding]] reden kregen voortaan het label CityRail en moesten gaan rijden met speciale treinen. Hiervoor werden [[Klassiek Motorstel|klassieke motorstellen]] grondig verbouwd. Er waren zes lijnen:
* CR 1: Aalst - Denderleeuw - Brussel - Etterbeek - Braine-l'Alleud
* CR 2: Dendermonde - Brussel - Halle - Geraardsbergen
Met Brussel worden in dit geval de stations [[Brussel-Zuid]], [[Brussel-Centraal]] en [[Brussel-Noord]] bedoeld.
CityRail werd geen succes. De speciale treinstellen verschenen overal in het land en reden allerlei diensten en maar zelden de beoogde diensten rondom Brussel. De treinen waren voorzien van een elektronisch informatiesysteem dat nooit werkzaam is geweest, de lijnnummers waren daardoor bij het publiek totaal onbekend. Daarnaast vroeg Infrabel extra kosten voor de treinpaden van CityRail-treinen, waarop de NMBS in december 2012 besloot het concept van CityRail definitief te verlaten.
In 2004 was voorzien dat het GEN-project in 2012 volledig zou zijn afgerond, maar bij de afschaffing van CityRail waren de meeste werken net begonnen. Het project heeft in de loop der tijd grote vertraging opgelopen. Het concept werd daardoor spottend het ''Réseau Eternellement Retardé'' genoemd, het Eeuwig Vertraagde Netwerk. In december 2015 wordt, nadat diverse grote werken eindelijk waren afgerond, de [[S-trein]] geïntroduceerd waarmee voor de reiziger voor het eerst de samenhang van het netwerk duidelijk wordt. Door bezuinigingen van de federale overheid op de spoordiensten kan het aanbod van dit netwerk nog niet tippen aan de beoogde doelstelling. In 2015 werd voorzien dat in december 2022 alle werkzaamheden aan de infrastructuur afgerond moeten zijn en dat er voldoende budget beschikbaar is om de volledige treindienst te rijden
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu