Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Lange termijn spooragenda

886 bytes verwijderd, 5 apr 2021 13:51
geen bewerkingssamenvatting
===Doelen===
[[Afbeelding:Driehoek-doelen.png|miniatuur|De doelen van de LTSA hebben een belangrijk aandeel in elkaar en het centrum is het optimum.<ref name="LTSA. Visie, ambities en doelen">[http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/02/13/lange-termijn-spooragenda-visie-ambtities-en-doelen.html LTSA. Visie, ambities en doelen]</ref>]]
Voor de invulling van de bovenstaande ambities zijn bepaalde doelen gesteld. Doelen versterken elkaar en sommige doelen zijn op zichzelf staande doelen. Deze doelen zijn gecategoriseerd in drie subcategorieën die verder beschreven worden. Deze doelen hebben een grote onderlinge band en kunnen ook in een driehoek gezet worden en het centrum van deze driehoek is een optimaal resultaat.
===Trajecten===
[[Afbeelding:IC-Spr-2025.png|miniatuur|Het beoogde intercity- en sprinternetwerk voor 2025. ]]De ambities voor het intercity en sprinternetwerk zijn in de afbeelding hiernaast weergegeven. Voor het hoogfrequente netwerk is het mogelijk dat het een tien minuten dienst of een combinatie van twee kwartiersdiensten waar dus acht treinen per uur gaan rijden. Als er gekeken wordt naar de richting 2035 gelden dezelfde intercity trajecten met hoogfrequent vervoer met daar bovenop de volgende trajecten die hoogfrequent spoorvervoer krijgen:
* Amsterdam - Haarlem - Leiden
* Amsterdam - Schiphol - Leiden
===Rijsnelheid===
[[Afbeelding:Tijd-snelheid.png|miniatuur|De voordelen van het verhogen van de rijsnelheid.]]Het verhogen van de rijsnelheid van treinen zorgt ervoor dat er tijdswinst geboekt wordt. Het verhogen van de rijsnelheid kan op twee manieren:
* Verhogen maximumsnelheid
* Snelheden in lage snelheidsgebieden verhogen
Het studentenvervoer heeft voor het spoor een grote invloed, in 2011 kwamen 25% van de reizigerskilometers via studenten. Vanwege de grote onzekerheid en grote impact is er besloten om scenario's op te stellen. Deze scenario's gaan uit van een krimp in reizigerskilometers van 5% en 35%, om daar nog een mooi middenmodel aan toe te voegen is 20% ook meegenomen. De spits-dal verhouding zal niet wijzigen, alleen het totaalvervoer is rechtlijnig naar beneden bijgesteld.
[[Afbeelding:Ontw-reiz.png|miniatuur|Voor alle LTSA scenario's de ontwikkeling van de reizigerskilometers.<ref name="Geactualiseerde prognoses reizigersvervoer">[http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/03/28/bijlage-1c-geactualiseerde-prognoses-reizigersvervoer.html Geacualiseerde prognoses reizigersvervoer]</ref>]] In alle doorgerekende scenario's wordt groei in de hoeveelheid reizigerskilometers verwacht. RC -35% is het laagste scenario en kent een groei van 5% tot 2020, daarna vlakt de groei af naar 0%. Het scenario met de meeste groei is GE -5% dat tot 2020 25% groei voorspeld en daarna tot 2030 terugloopt tot 10%. De groei die verwacht wordt schommelt tot 2030 tussen de 7% in het slechtste scenario en 42% in het beste scenario. Deze scenario's zijn voor al het treinvervoer in Nederland, uitgezonderd de Thalys.
Deze groei heeft ook invloed op de hoeveelheid in- en uitstappers op het station, Zoals in onderstaande tabel te zien zal Amsterdam-Zuid de grootste groei doormaken, ondermeer door de komst van de Noord-Zuidlijn en de ontwikkeling van woningen en kantoren. In alle scenario's zal Utrecht Centraal Amsterdam Centraal aflossen als grootste station en zal in de toekomst Den Haag HS wegvallen uit de top-10 en zal Amsterdam Sloterdijk zich erbij voegen.
ap_users
14.134
bewerkingen

Navigatiemenu