Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

NBM

30 bytes verwijderd, 6 feb 2021 19:54
k
geen bewerkingssamenvatting
== Ontstaan ==
De '''NBM''' werd op 14 december 1900 opgericht als '''N.V. Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij'''; de firma was een dochteronderneming van de [[Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij]] (NCS) en bouwde en exploiteerde een spoorlijn [[Spoorlijn De Bilt - Zeist|De Bilt - Zeist]], een zijtak van de [[Centraalspoorweg]] Utrecht-Kampen.
=== Tramdiensten ===
Met de overname van de '''Ooster Stoomtram-Maatschappij''' (1927) en de '''Gooische Tramweg-Maatschappij''' (1944) kreeg de NBM een groot netwerk van tramlijnen in handen. Sommige van deze trams werden al voor de oorlog omgezet in busdiensten.
=== Overname door NS ===
In 1949 beëindigde NBM de laatste tramdienst en reed het bedrijf alleen nog met bussen; de naam was daarom veranderd in '''Nederlandse Buurtvervoer Maatschappij'''. De [[Nederlandse Spoorwegen]], die het oorspronkelijke moederbedrijf NCS al hadden ingelijfd, namen ook NBM volledig over. Op 3 juni 1973 voegde NS de NBM samen met [[Maarse & Kroon]] tot een nieuwe N.V. Dit bedrijf voerde de naam [[Centraal Nederland]].
[[Categorie:Voormalig vervoerder]]
ap_users
14.134
bewerkingen

Navigatiemenu