Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

NoordOost

20 bytes toegevoegd, 21 dec 2019 15:15
k
Robot: automatisch tekst vervangen (-|Amersfoort| +|Amersfoort Centraal|, -Amersfoort }} +Amersfoort|Amersfoort Centraal}}, -Amersfoort}} +Amersfoort|Amersfoort Centraal}}, -Amersfoort +Amersfoort, -[[Amersfoort| +[[Amersfoo...
De '''NoordOost''' is de verzamelnaam van de Intercity's uit het Noorden en Oosten van Nederland naar de Randstad. De NoordOost in zijn huidige opzet dateert uit de jaren 70, waarin bij [[Spoorslag '70]] de dienstregeling grondig op de schop ging. De basis van de NoordOost is het aanbieden van zo veel mogelijk op elkaar aansluitende reismogelijkheden tussen Noord en Oost ([[Leeuwarden]], [[Groningen]] en [[Enschede]]) enerzijds en West ([[Amsterdam Centraal]], [[Den Haag Centraal]] en [[Rotterdam Centraal]], later uitgebreid met [[Schiphol Airport]]) anderzijds. Centraal punt in deze verbinding is [[Amersfoort Centraal|Amersfoort]], waar de treinen van/naar Noord en Oost naast elkaar aan het perron staan en zo een [[cross-platform]] overstapverbinding bieden. In alle richtingen werden uurdiensten aangeboden, maar door de overstapmogelijkheden was er op alle relaties toch elk half uur een reismogelijkheid.
In de loop der jaren is er weinig veranderd aan de opzet van de NoordOost. De basis bleef hetzelfde, slechts de frequenties werden verhoogd en de stations die bediend werden wijzigden. De eerste grote wijziging vond plaats in [[dienstregeling 1995/1996]], toen er rechtstreekse treinen tussen Amersfoort en Schiphol via [[Duivendrecht]] gingen rijden. De volgende grote wijziging vond plaats in [[dienstregeling 2013]]. De opening van de [[Hanzelijn]] zorgde ervoor dat een deel van de overstappen op Amersfoort in [[Zwolle]] werd geboden, waardoor de lijnvoering rondom Amersfoort werd aangepast. Desondanks is Amersfoort nog steeds een belangrijk overstappunt in de treinen tussen Noord- en Oost-Nederland enerzijds en West-Nederland anderzijds. Opvallend is ook dat de tijdsligging door de jaren heen nauwelijks is veranderd: de treinen zijn altijd rond kwart voor en kwart over in Zwolle geweest, waarmee ook de tijdsliggingen van de andere stations nauwelijks gewijzigd zijn.
79.757
bewerkingen

Navigatiemenu