Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

SLT

3 bytes toegevoegd, 6 mei 2010 22:59
k
officiële namen van de varianten zijn S70 en S100, niet IV en VI ;-)
De '''Sprinter Lighttrain''' of kortweg '''SLT''' is een type treinstel dat vanaf 2009 in dienst is bij de [[NS]]. De SLT is speciaal bedoeld voor de [[Sprinter]]-treindiensten. De treinstellen hebben een gelijkvloerse instap (voor zover de perrons de juiste hoogte hebben) en ruime balkons, om het in- en uistappen snel te kunnen laten verlopen. Een andere bijzondere eigenschap, in vergelijking met de andere NS-treinen, is het gebruik van jacobsdraaistellen waarbij de uiteinden van twee bakken steeds samen op één draaistel rusten. Daardoor konden de bakovergangen ruim worden gemaakt, zonder tussendeuren, waardoor het interieur erg ruim lijkt. Hierdoor moesten de bakken waaruit de trein is samengesteld wel korter worden dan bij andere treinstellen van de NS gebruikelijk is.
De SLT is er in twee versies: de vierdelige ''IVS70'' (ongeveer 70m lang), genummerd in de 2400-serie en de zesdelige ''VIS100'' (ongeveer 100m lang), genummerd in de 2600-serie. De treinstellen kunnen gecombineerd worden tot een maximale treinlengte van 270 meter (= twee zesjes en een viertje). De maximumsnelheid is 160 km/h.
De SLT wordt gebouwd door een samenwerkingsverband van de Duitse takken van [[Bombardier]] en [[Siemens]]: de vierdelige stellen worden in de Bombardier-fabriek in Aken in elkaar gezet, de zesdelige komen uit de Siemens-fabriek in Krefeld. De bestellingen die nu geleverd worden bestaat in totaal uit 99 treinstellen: 50 vierdelige en 49 zesdelige.

Navigatiemenu