Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

OV-chipkaart

30 bytes verwijderd, 30 dec 2018 19:41
geen bewerkingssamenvatting
Overzicht van de instaptarieven:
; Anonieme OV-chipkaart
* 4 euro: bus, metro, tram en [[Concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden|waterbusWaterbus]].
* 8 euro: De [[Volans]]-bussen van Arriva en de nachtbussen van [[U-OV]] (met uitzondering van lijn 412).
* 10 euro: treinen van Arriva, Breng, Syntus en de [[Qliner]]s van Arriva.
* 0 euro: alle treinvervoerders indien men bij die vervoerder op dat moment vrij kan reizen; behalve bij Connexxion en Qbuzz als het product niet altijd vrij reizen biedt.
* 1,20 euro: bus, metro, tram en [[Concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden|waterbus]] voor visueel beperkten met het ''Sentire reisproduct''.
* 4 euro: bus, metro, tram en [[Concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden|waterbusWaterbus]].
* 6 euro: treinen van Arriva met het Arriva Dalkortingproduct
* 8 euro: De [[Volans]]-bussen van Arriva en de nachtbussen van [[U-OV]] (met uitzondering van lijn 412).
* 10 euro: treinen van Arriva en Syntus. [[Qliner]]s van Arriva. Bij de NS alleen met geldig kortingsproduct.
* 20 euro: treinen van NS en Connexxion
=== Basistarief ===
Het basistarief, dat ook wel ''vaste voet'' of ''opstaptarief'' genoemd, is een bedrag waarmee de reissom wordt begonnen. Dit tarief geldt alleen op de verbindingen waar ook een kilometertarief geldt en dus niet waar tariefeenheden gelden.
Bij leeftijdskorting krijgt men 34% korting op het basistarief.
=== Kilometertarieven bus, tram en metro ===
De reissom wordt voor bus, tram en metro berekend uit een vast '''basistarief''' plus een bedrag voor de afgelegde afstand, deze wordt berekend per kilometer. Er wordt dus geen gebruik meer gemaakt van zones.
De kilometerprijs kan per regio, concessie, vervoerder of soort lijn verschillen en ligt in 2016 rond de €0,15. Sommige regio's hanteren een vast kilometertarief per rit, zoals de stadsdienst Lelystad en de Parkshuttle in Rotterdam.
In 2013 zijn de OV-chipkaart tarieven voor reizen op saldo per bus, tram en metro met gemiddeld 3,83% verhoogd. In bepaalde regio's is het tarief forser gestegen<ref>[http://www.anbo.nl/belangenbehartiging/wonen-en-mobiliteit/nieuws/tarieven-regionaal-ov-stijgen-fors-in-2013 Tarieven regionaal OV stijgen fors in 2013] ANBO, 20 december 2012</ref><ref>[http://www.rocovfryslan.nl/upload/province/137.pdf Vaststelling tarieven Noord- en Zuidwest Fryslân], Rocov Fryslân, 29 november 2012</ref>.
In onderstaande tabel staan de tarieven ingedeeld per provincie per concessie ingedeeld. De bedragen zijn vol tarief. Heeft men recht op leeftijdskorting of heeft men een reisproduct opgeladen dan krijgt men korting op zowel het basis- als het kilometertarief. Ter vergelijking staan ook de tarieven van voorgaande jaren vermeld.
Het tarief geldt alleen op de lijnen die onder de genoemde concessie(s) valt/vallen. Sommige concessies hebben uitlopers naar andere provincies en kan het tarief op die lijn(en) afwijken, bijvoorbeeld enkele buslijnen van de [[concessie GD (2010-2019)|concessie GD]] die uitlopen in de provincie Friesland. Soms is dat te zien aan de vervoersmaatschappij of kleur van het materieel.
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu