Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Concessie

678 bytes toegevoegd, 25 apr 2010 11:12
geen bewerkingssamenvatting
In het openbaar vervoer is een '''concessie''' een pakket van lijnen en andere vervoersdiensten die een [[:categorie:OV-autoriteit|OV-autoriteit]] onder bepaalde voorwaarden exclusief aan een [[Vervoerders|vervoerder]] toekent.
In het Nederlandse [[openbaar vervoer]] wordt worden sinds de invoering van de Wet personenvervoer 2000 gewerkt met de meeste concessiesopenbaar aanbesteed. Een concessie geeft de vervoersmaatschappij het exclusieve, maar tijdelijke recht op het verrichten van openbaar vervoer binnen een bepaald gebied of op een bepaalde verbinding. Directe concurrentie in het gebied, zoals in het Verenigd Koninkrijk, is hierdoor niet mogelijk. Een concessie wordt altijd verleend voor een bepaalde periode, variërend van soms maar een paar jaar tot langere perioden van 10 tot 15 jaar. Aan het eind van deze periode kan de concessie soms nog verlengd worden, zo niet dan wordt de concessie opnieuw openbaar aanbesteed.
Er zijn verschillende soorten concessies, te weten gebieds- en lijnconcessies. Daarnaast is de breedte ook verschillend, er bestaan namelijk concessies in Nederland, die zowel het regionale busvervoer als het treinvervoer omvatomvatten. Dit houdt in dat niet de NS het treinvervoer regelt, maar de desbetreffende vervoerder die ook al het trein- en busvervoer in dat gebied verzorgt, bijvoorbeeld de [[Merwede-Lingelijn]] die bij de DAV-busconcessie hoort.
===Gebiedsconcessies===
===Lijnconcessies===
Lange, hoogwaardige en snelle busroutes worden apart aanbesteedvallen in veel gevallen onder een aparte concessie. Een voorbeeld hiervan is de Qliner tussen Lelystad en Groningen. Ook zijn is een aantal treindiensten apart aanbesteed, zoals de [[Noordelijke Nevenlijnen]]. ===Niet openbaar aanbesteed===Een paar concessies in Nederland zijn nog niet openbaar aanbesteed, zoals de concessies voor het vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (onderhands gegund aan de stadsvervoerbedrijven), en de concessie voor het [[hoofdrailnet]] (onderhands gegund aan [[NS]]). Of deze concessies in de toekomst wel openbaar aanbesteed gaan worden is nog niet duidelijk.
Zie voor een beschrijving van de concessies in Nederland: [[Overzicht van concessies]].
ap_users
2.180
bewerkingen

Navigatiemenu