Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Lijn 261 Beek en Donk Gemeentehuis - Helmond Centrum

1.526 bytes verwijderd, 19 aug 2018 11:07
Geschiedenis
==Geschiedenis==
===Lijn 461===Deze [[buurtbus]] is ingevoerd op [[Concessie Samenwerkingsverband Regio Eindhoven 2013|6 januari 2013]] en reed aanvankelijk als [[Lijn 461 Beek en Donk Gemeentehuis - Helmond Ziekenhuis|lijn 461 tot het Ziekenhuis]] in Helmond. In Beek en Donk werden de haltes Donkersvoort, Oude Bemmerstraat, Brug Donk en Gemeentehuis aangedaan, in Helmond reed de bus een rondje om het ziekenhuis en stopte bij beide haltes. Ook in Aarle-Rixtel werd een andere route gereden.
Vanaf [[Concessie Samenwerkingsverband Regio Eindhoven 2014|6 april 2014]] wijzigde de route van [[Lijn 461 Beek en Donk Gemeentehuis - Helmond Centrum|lijn 461]]. In Aarle-Rixtel werd de route gewijzigd. De halte Mariastraat verviel, hiervoor in de plaats kwam de nieuwe halte Bosscheweg/Klokstraat. Zowel in Helmond als in Beek en Donk gingen lusroutes gereden worden. In Beek en Donk ging de bus richting het Gemeentehuis via de Lage Heesweg, Otterweg en Nachtegaallaan rijden. Nieuwe haltes kwamen op de Lage Heesweg en op de Otterweg bij het Ontmoetingscentrum en verzorgingstehuis De Regt (hier stopte tevens [[Lijn 21 Beek en Donk Brug Donk - Eindhoven Station|lijn 21]] bij de halte Otterweg, maar deze lag routetechnisch aan de verkeerde kant van de kruising). De haltes Brug Donk en Oude Bemmerstraat werden alleen nog richting Helmond aangedaan. In Helmond werd het eindpunt bovendien verplaatst naar een nieuwe bushalte op het Havenplein waardoor de buurtbus nu ook het centrum van Helmond gaat bedienen. De halte Ziekenhuis op de President Rooseveltlaan verviel. De bus reed na de halte Ziekenhuis op de Wesselmanlaan naar de eindhalte Havenplein en vanaf daar via de nieuwe halte Keyserinnedael terug naar de Bachlaan.
 
===Lijn 261===
Met ingang van [[Concessie Zuidoost-Brabant (2017-2026)|11 december 2016]] ging de nieuwe concessie Zuidoost-Brabant in. Hermes bleef de vervoerder maar ging verder onder merknaam Bravo. De lijn werd omgenummerd naar 261 om in de nummering van de provincie Noord-Brabant te passen. De buurtbussen rijden in de 200-serie in tegenstelling tot de 400-serie in de oude concessie. In Beek en Donk verviel de lusroute. De haltes Ontmoetingscentrum en De Regt vervielen en de bus reed voortaan altijd via de haltes Lage Heesweg en Oude Bemmerstraat. Deze laatste halte werd hiervoor naar de andere kant van de kruising verplaatst. In Beek en Donk werd de lijn gekoppeld aan de nieuwe buurtbus 259 naar Stiphout. Deze verving de voormalige [[Lijn 21 Beek en Donk Brug Donk - Eindhoven Station|streeklijn 21]]. De halte Otterweg vormde hierdoor een alternatief voor de vervallen halte De Regt.
===Beek en Donk - Aarle-Rixtel - Helmond===
Van De verbinding van Beek en Donk naar Helmond via Aarle-Rixtel bestaat als sinds de jaren 1880 een verbinding. De [[Stoomtram 's-Hertogenbosch - Helmond - Veghel - Oss|HHVO]] onderhield vroeger een stoomtram op dit traject, onderdeel van de tramlijn 's-Hertogenbosch - Veghel - Helmond. Deze is later omgezet in een busdienst en ging over naar [[BBA]] en . Deze kreeg na verloop van tijd lijnnummer 58. In 1978 kwam de verbinding Veghel - Helmond bij [[Zuidooster]] en kreeg lijnnummer 25. Achtereenvolgens reden Zuidooster, Hermes, BBA en Arriva op deze lijn voordat deze terugkwam bij Hermes. [[Lijn 25 Uden Busstation - Helmond Station|Lijn 25]] vormt nog steeds een verbinding Beek en Donk - Aarle-Rixtel - Helmond. Een verbinding Beek en Donk - Aarle-Rixtel via Lieshout was geheel nieuw.
===Lieshout - Aarle-Rixtel===
ap_users
18.247
bewerkingen

Navigatiemenu