Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Concessie Zuidwest-Fryslân

12 bytes toegevoegd, 28 jun 2018 09:09
k
geen bewerkingssamenvatting
De concessie '''Zuidwest-Fryslân''' omvatte al het busvervoer ten westen van Heerenveen en ten zuiden van de spoorlijn Harlingen - Leeuwarden.
In 1998 werd een samenwerkingsverband opgezet door de [[Nederlandse Spoorwegen|NS]], de [[VEONN]] en Rederij Doeksen onder de noemer [[NoordNed]]. Het was de bedoeling dat al het trein- en busvervoer ging verzorgen in de provincie Fryslân. Door ontevredenheid onder het personeel werd deze startdatum een jaar opgeschoven naar 1999. In deze periode werd de [[VEONN]] overgenomen door [[Arriva]], dat hiermee een partner werd van [[NoordNed]]. Op 30 mei 1999 ging NoordNed aldus rijden in de concessies [[Concessie Noord-Fryslân(1999-2006)|Noord-Fryslân]] en Zuidwest-Fryslân. In het zuidoosten van de provincie bleef [[Arriva]] rijden en op de stadsdienst van Leeuwarden ging [[Arriva]] al vrij snel rijden (rond 2001).
Nadat [[Arriva]] alle aandelen had overgenomen van de [[Nederlandse Spoorwegen|NS]] en ABM-AMRO, werd de naam ''NoordNed'' in principe overbodig. Daarom werd dit bedrijf op 1 januari 2006 volledig ingelijfd bij [[Arriva]] en daarmee reed laatstgenoemde maatschappij voortaan in de gehele provincie Fryslân.
31.520
bewerkingen

Navigatiemenu