Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Qliner

31 bytes toegevoegd, 25 jul 2017 23:56
geen bewerkingssamenvatting
De '''Qliner''' werd in 2003 door [[Arriva]] geïntroduceerd als opvolger van de [[Interliner]], de snelbusformule van de [[VSN-Groep]] die tot dat moment door vrijwel alle Nederlandse streekvervoerders werd gehanteerd. De "Q" in Qliner staat voor Quick (snel) en Quality (kwaliteit).
De eerste Qliners gingen rijden toen Arriva per 1 januari 2003 de concessie [[Concessie DAV-gebied(2003-2006)|DAV-gebied]] (Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden) ging uitvoeren. In de Noordelijke provincies werden de bestaande Interliners en de enkele jaren eerder geïntroduceerde ''Aggloliner'' omgedoopt tot Qliner, waarna het bestaande materieel in de nieuwe kleuren geschilderd werd.
Na enkele jaren werd in de noordelijke provincies de naam Qliner overgedragen aan de OV-autoriteiten, waardoor andere vervoerders de naam konden gebruiken. De kleurstelling van de bussen werd gewijzigd van blauw/groen naar donkerblauw. Deze kleuren worden, soms met een accentje uit de eigen huisstijl, door alle vervoerders in deze gebieden ([[Arriva]] en [[Qbuzz]]) gebruikt.
Door [[Qbuzz]] worden op de Qliner lijnen uitsluitend [[Mercedes-Benz Integro]]'s ingezet. Deze zijn 13 of 15 meter lang.
[[Arriva]] rijdt in [[Concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog|Friesland]] met de [[Mercedes-Benz Intouro]] en in het {{Concessie|DAV-gebied(2007-2018)}} en in {{Concessie|Zuid-Holland Noord}} met de [[Volvo 8900]].
[[Arriva Touring]] rijdt op de lijnen 304, 314 en 324 met Mercedes-Benz Integro bussen, een tweetal Mercedes-Benz Intouro bussen en enkele Volvo 8900's.
141.122
bewerkingen

Navigatiemenu