Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Spoorlijn Boxtel - Wesel

97 bytes toegevoegd, 13 jun 2017 22:41
geen bewerkingssamenvatting
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog speelde de spoorlijn een belangrijke rol. De Maasbrug bij Gennep werd niet vernield en Nederlandse troepen lieten het na het spoor te blokkeren. Hierdoor kon een Duitse trein doorbreken door de Peel-Raamstelling bij Mill en troepen uitladen bij Zeeland. Op de terugweg ontspoorde de trein bij Mill alsnog doordat Nederlandse troepen inmiddels het spoor met een zogenaamde aspergestelling hadden geblokkeerd. In 1944 werd de spoorbrug bij Gennep opgeblazen door het zich terugtrekkende Duitse leger. Bij Gennep werd een aansluiting op de Hommersum Junction gebouwd, een tijdelijke spoorlijn voor de invasie van Duitsland. Deze werd later weer opgebroken. In 1945 werd ook de Rijnburg bij Wesel opgeblazen.
De spoorbrug bij Wesel keerde niet terug na de oorlog en hiermee kwam een einde aan de internationale verbinding. De spoorbrug in Gennep werd wel hersteld. Het reizigersverkeer tussen Uden en Gennep werd gestaakt in 1945. In 1950 werd ook het reizigersvervoer tussen Boxtel en Uden gestaakt. In Duitsland reden nog treinen tussen Goch en Uedem, nadat eind jaren 40 het verkeer tussen Hassumen Goch stilgelegd werd. Dit De laatste dienst in Duitsland werd in de jaren 60 gestaakt waarna de opbraak began. Vanaf 1970 is de lijn in Nederland grotendeels afgebroken. In 1971 werd de spoorbrug in Gennep afgebroken. Alleen tussen Boxtel en Veghel bleven nog tot 2001 regelmatig goederentreinen rijden. In 2008 is de spoorlijn formeel opgeheven nadat al enkele jaren geen trein meer had gereden. De aansluitwissel in Boxtel werd verwijderd.
Sindsdien raakt de lijn in verval. Bij verbreding van de Zuid-Willemsvaart is de monumentale spoorbrug in Veghel verplaatst naar een andere locatie. Wegens de monumentale status kon deze niet gesloopt worden. In Mill is een klein stukje spoor herbouwd met een aspergestelling ter herinnering aan 10 mei 1940. In Duitsland is de spoorlijn geheel opgebroken maar er zijn nog enkele resten van de lijn te vinden. Spoordijken en ingravingen zijn nog te vinden eveneens als enkele tunneltjes en resten van bruggenhoofden. In Uedemerbruch heeft men op de funderingsresten van het oude stationnetje de vroegere halte geconstrueerd met een klein stukje spoor. In 2017 liggen de sporen in Nederland tot aan Veghel er nog steeds verwilderd bij.
16.108
bewerkingen

Navigatiemenu