Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Schiphollijn

102 bytes verwijderd, 12 dec 2016 12:33
geactualiseerd
|vervoerders=[[NS]], [[NS International]], [[Thalys]]
}}
De '''Schiphollijn''' is geopend tussen 1978 en 1993 en is vernoemd naar de luchthaven [[Schiphol Airport|Schiphol]]. Het eerste gedeelte tussen [[Schiphol Airport]] en [[Amsterdam Zuid]] werd in 1978 opgeleverd en lag los van de rest van het spoorwegnet. In 1981 werd de lijn verlengd naar [[Leiden Centraal|Leiden]] enerzijds en [[Amsterdam RAI]] anderzijds en . Hiermee werd de lijn aangesloten op het al bestaande spoorwegennet. In 1986 werd de [[Spoorlijn Amsterdam - Schiphol|Westtak]] naar [[Amsterdam Centraal]] opgeleverd en . Daarmee werd de spoorlijn ook geschikt voor doorgaand verkeer. In 1993 werd de lijn voltooid door de opening van het gedeelte tussen [[Amsterdam RAI]] en [[Weesp]]. Vanaf oplevering was de gehele spoorlijn dubbelsporig en geëlektrificeerd.
In 1996 werd een spoorverdubbeling opgeleverd tussen de aansluiting van de Westtak en station [[Hoofddorp]]. In 2000 werden bovendien nog twee extra perronsporen op station [[Schiphol Airport]] opgeleverd, zodat daar nu zes perronsporen zijn. In 2007 werden twee extra perronsporen bij [[Amsterdam Zuid]] opgeleverd zodat het station nu vier perronsporen heeft, daarnaast . In hetzelfde jaar werd ook de [[Utrechtboog]] geopend zodat er directe treinen van Schiphol naar [[Utrecht Centraal]] konden gaan rijden. In 2011 werd station [[Sassenheim]] aan deze spoorlijn geopend, het eerste station dat niet bij de aanleg van de lijn al was opgeleverd. Sinds Tussen 2011 wordt daarnaast en augustus 2016 is gewerkt aan dubbelspoor een verdubbeling van de sporen vanaf de aansluiting van de Westtak tot vlak voor station [[Duivendrecht]]. Daarmee krijgt heeft ook station [[Amsterdam RAI]] vier perronsporen. De viersporigheid is in augustus 2016 opgeleverdgekregen.
== Zuidtak ==
Het traject tussen Weesp en Schiphol Airport wordt ook wel staat bekend als de Zuidtak genoemd. De Zuidtak is samen met de [[Spoorlijn Amsterdam - Schiphol|Westtak]] onderdeel van de ringspoorbaan rondom Amsterdam (hoewel een deel niet met de trein, maar alleen met de metro bereden kan worden). Als onderdeel van het project [[OV-SAAL]] is de Zuidtak deels viersporig gemaakt van Schiphol tot vlak voor Duivendrecht.
== Traject ==
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu