Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 1983/1984

2.083 bytes toegevoegd, 1 jan 2010 23:09
pagina toegevoegd
'''Dienstregeling 1983-1984''' was de dienstregeling van de [[NS|Nederlandse Spoorwegen]] die geldig was van 29 mei 1983 tot en met 2 juni 1994.

== Wijzigingen ==

=== Nieuwe Stations ===
* Tussen [[Amsterdam Centraal|Amsterdam CS]] en [[Zaandam]] wordt het station [[Amsterdam Sloterdijk Noord]] geopend. Het oorspronkelijke Sloterdijkstation gaat [[Amsterdam Sloterdijk Zuid]] heten.
* Tussen [[Hoorn]] en [[Hoogkarspel]] is het nieuwe station [[Hoorn Kersenboogerd]] geopend.

=== Hembrug/Hemtunnel ===
De [[Hembrug]] is vervangen door de [[Hemtunnel]]. Hierdoor zijn een groot aantal wijzigingen in Noord-Holland doorgevoerd:
* In de ochtendspits rijden de [[intercity|intercity’s]] tussen [[Alkmaar]] en Amsterdam CS elk kwartier. In de avondspits gebeurt hetzelfde in omgekeerde richting.
* In de ochtendspits rijden tussen Amsterdam CS en [[Uitgeest]] elk kwartier [[stoptrein|stoptreinen]].
* Tussen zeven en kwart over acht ’s ochtends rijden vijf treinen tussen Amsterdam CS en [[Hoorn]] waarvan enkele non-stop.
* De intercity’s van de vaste halfuursdienst tussen Amsterdam CS en Alkmaar gaan allemaal door naar [[Den Helder]] en stoppen niet meer te Zaandam. De intercity’s (Amsterdam CS -) [[Haarlem]] – Alkmaar gaan allemaal door naar Hoorn. De gehele week wordt een halfuursdienst gereden.

=== Overige ===
* In de ochtendspits komt er een nieuwe doorgaande trein [[Heemskerk]] – [[Leiden Centraal|Leiden]]; in tegengestelde richting komt er in de avondspits een trein Leiden – Alkmaar. Beide treinen rijden niet via [[Haarlem]].
* Op [[Rotterdam Alexander]] gaan alle intercitytreinen naar Noord- en Oost-Nederland stoppen.
* Intercitytrein 501 van Den Haag CS naar Groningen gaat op een later tijdstip rijden.
* In de avondspits rijdt een rechtstreekse intercitytrein tussen Den Haag CS en [[Arnhem]] met stops te [[Voorburg]], [[Utrecht CS|Utrecht Centraal]], [[Driebergen-Zeist]] en [[Ede-Wageningen]]. De [[Noordzee-Expres]] rijdt voortaan vanaf Amsterdam CS in plaats van [[Rotterdam Centraal|Rotterdam CS]]

[[Categorie:Dienstregeling naar jaar]]
29.349
bewerkingen

Navigatiemenu