Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

DM '90

95 bytes toegevoegd, 24 jan 2016 21:09
k
Arnhem -> Arnhem Centraal
== Eerste inzet ==
De eerste lijn waar de DM '90 de dienst uitmaakte was [[Arnhem Centraal|Arnhem]] - [[Doetinchem]] - [[Winterswijk]]. De indienststelling verliep hier met veel storingen, waardoor de voorganger van DM '90, [[Plan U]], nog regelmatig in moest vallen. Naarmate er meer stellen geleverd werden, werd ook de dienst op de Maaslijn ([[Nijmegen]] - [[Venlo]] - [[Roermond]]) overgenomen door DM '90. Op beide lijnen moest de beveiliging aangepast worden. Dat kwam doordat deze stellen [[ATB]]-NG hadden en 30 cm breder zijn dan alle andere treinen in Nederland, en was daardoor buiten profiel.
Door vertraging van de aanpassingen aan de Maaslijn, werden er een paar stellen overgebracht naar [[Leeuwarden]] om daar te gaan pendelen naar [[Stavoren]]. Op de Noordelijke lijnen was al ATB-NG aanwezig vanwege de slecht detecterende [[Wadloper]]s, inzet was hier dus geen probleem.
In vaste dienst waren de stellen met name in Oost-Nederland te zien:
* tussen [[Winterswijk]] en [[Arnhem Centraal|Arnhem]]* tussen [[Arnhem Centraal|Arnhem]] en [[Tiel]]
* tussen [[Nijmegen]] en [[Roermond]]
* tussen [[Zutphen]] en [[Apeldoorn]]
* tussen [[Zwolle]] en [[Enschede]]
* tussen [[Groningen]] en [[Leeuwarden]]
Bij verstoringen zijn de stellen ook op andere lijnen te zien geweest, zoals op de lijn naar [[Emmen]] en tussen [[Arnhem Centraal|Arnhem]] en [[Nijmegen]].
== Particuliere vervoerders ==
Ondanks de aanschaf van de DM'90 en, al eerder, de [[Wadloper]]s bleven de diesellijnen in Noord- en Oost-Nederland onrendabel. Uiteindelijk werd besloten deze lijnen aan te besteden. De [[Noordelijke Nevenlijnen]] werden in 1999 overgenomen door [[NoordNed]]. NoordNed, dat in 2003 overging in [[Arriva]], huurde tot 2007 een paar DM'90-stellen van NS voor de inzet in de sneltreinen [[Groningen]] - [[Leeuwarden]]. Later zorgde de aanschaf van [[GTW]]s ervoor dat de DM'90s overbodig raakten. De stellen gingen terug naar NS.
<br> <br> In 1999 ging de lijn [[Doetinchem]] - [[Winterswijk]] over naar Syntus. Syntus heeft een aantal stellen geleased van NS. Syntus heeft zijn aantal DM'90-stellen steeds verder uitgebreid, voor de inzet op de later overgenomen lijnen [[Arnhem|CentraalArnhem]] - [[Doetinchem]] en [[Arnhem Centraal|Arnhem]] - [[Tiel]]. Syntus heeft de geleasede DM '90-stellen voorzien van een eigen nummering (50 t/m 61).
== Huidige treinseries waarop DM'90 wordt ingezet ==
29.323
bewerkingen

Navigatiemenu