Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

20 bytes toegevoegd, 29 nov 2009 19:21
Sneltrams in Nederland
In '''Amsterdam''' is [[lijn 51 Amstelveen Westwijk - Amsterdam CS]] tussen de haltes Westwijk en [[Amsterdam Zuid|Station Zuid]] uitgevoerd als sneltram. Vanaf station Zuid wordt er verder gereden als [[metro]] naar [[Amsterdam Centraal|Centraal Station]]. Voor deze lijn wordt gebruik gemaakt van speciale sneltrams, die zowel op het metrotraject (met derde rail) als op sneltramtraject (met bovenleiding) kunnen rijden. Om het verschil in breedte tussen de Amsterdamse metro en de sneltram te overbruggen zijn de sneltrams voorzien van inklapbare treeplanken.
In '''Rotterdam''' is een gedeelte van de metrolijn [[CalandlijnLijn A]] en [[Lijn B]] uitgevoerd als sneltram: de aftakking naar Nesselande en naar Binnenhof zijn vanaf station Capelsebrug uitgevoerd als sneltram. Hiervoor werd bij de aanleg gekozen uit bezuinigingsoogpunt. De rest van de lijn is uitgevoerd als metrolijn. De materieelinzet bestaat uit metrostellen die voorzien zijn van een stroomafnemer voor de bovenleiding.
In '''Utrecht''' is een sneltram aangelegd tussen [[Utrecht Centraal]], Nieuwegein Zuid en IJsselstein Zuid: de SUNIJ ([[Sneltram Utrecht - Nieuwegein/IJsselstein]]). Oorspronkelijk was er een plan om met [[SGM|Sprinters]] te gaan rijden naar Nieuwegein (vergelijkbaar met de [[Zoetermeer Stadslijn]]). Uiteindelijk is de lijn wel door [[NS]] aangelegd (de infrastructuur wordt nog steeds door spoorbeheerder [[ProRail]] onderhouden), maar werd de lijn vanaf het begin geëxploiteerd door de busmaatschappij [[Westnederland]] (tegenwoordig [[Connexxion]]). Voor de lijn wordt gebruik gemaakt van speciaal voor deze lijn ontwikkelde tramstellen.
373
bewerkingen

Navigatiemenu