Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Metro van Berlijn

2.572 bytes toegevoegd, 9 aug 2015 00:29
Materieel: Info en hoofdstuk toegevoegd.
== Materieel ==
Momenteel zijn er vier metrotypes in Berlijn. Alle metro's zijn, tot ongenoegen van velen, op de ruiten voorzien van folie met daarop zich herhalende patronen van gestileerde afbeeldingen van de Brandenburger Tor. Dit moet het bekrassen van de ruiten tegengaan. Verder hebben alle metro's een maximumsnelheid van 70 km/h, beschikken behalve de types A3L en G over beeldschermen waarop nieuws en reclame worden vertoond (Berliner Fenster) en zijn ze sinds enkele jaren allen voorzien van eenzelfde soort akoestisch informatiesysteem. 20 seconden na vertrek wordt na een laag-hoog-toon door een vrouwenstem de naam van het volgende station afgeroepen. Vroeger waren er in plaats van die toon ook wel een gong of een ding-dong-belklank te horen. Na stilstand en vrijgave van de deuren wordt door een mannenstem door de buitenomroep de bestemming van de metro afgeroepen met het verzoek in te stappen. Na een waarschuwing 'Zurückbleiben bitte!' klinkt een zoemer waarna de deuren sluiten.
{|class="wikitable ovnl"
!width=10%| Type
|-
| Ik
| Het metrotype Ik (hoofdletter 'i' als serievolgletter, kleine letter 'k' voor ''kleinprofiel'') is op dit moment in ontwikkeling, een prototype rijdt momenteel al rond in Berlijn. Via facebook kon men stemmen op de bijnaam van dit type, het is ''Icke'' geworden. Het is een kleinprofielmetro, ter vervanging van bouwserie A3L. Door een knik in de buitenwand is deze metro aan de vloeren en het dak de gebruikelijke 2,3 meter breed, maar in het midden 2,4 meter. Zo wordt er binnen iets meer plaats geboden. De metro's zullen net als het type Hk vier bakken lang zijn en geheel doorloopbaar. Ze zijn aan de buitenkant voorzien van digitale koersdisplays.
|
|}
 
== RIS en vertrekprocedure ==
Sinds enkele jaren wordt in alle metro's op dezelfde manier het volgende station akoestisch aangekondigd. Circa 20 seconden na vertrek klinkt een laag-hoog-toon, waarna door een vrouwenstem het volgende station wordt genoemd, met eventueel de mogelijkheid tot overstappen op de [[S-Bahn van Berlijn|S-Bahn]] en ''MetroTram'' en ''MetroBus''-lijnen, lijnen die hoogfrequent en 24 uur per dag rijden. Ook wordt het genoemd als er een overstapmogelijkheid bestaat op een lijn naar het vliegveld of de beurs, dit gebeurt in het Duits en Engels.
<br>Voorheen had elk metrotype zijn eigen geluid ter aankondiging van de omroep. In het A3L-materieel klonk een lange gong, in het F-materieel een hoog-laag-belklank. Lijn U55 had een tijd lang een complete melodie.
<br>In metro's van het type [[H (metrotype|H]], [[H (metrotype|Hk]], en Ik zijn schermpjes bij de bakovergang waarop het volgende station wordt getoond, met hun overstapmogelijkheden.
 
===Vertrekprocedure===
Tijdens de haltering op een station, als de deuren worden vrijgegeven, klinkt door de buitenomroep het verzoek om in te stappen: ''Einsteigen bitte!''. Op overstapstations wordt hierbij ook de richting genoemd, bijvoorbeeld ''Zug nach Pankow, einsteigen bitte!'' (trein naar Pankow, instappen alstublieft!!). Wanneer de deuren gesloten worden en de metro zal vertrekken, wordt verzocht niet meer in te stappen: ''Zurückbleiben bitte!''. Er klinkt een zoemer en de deuren sluiten. De bestuurder heeft aan het einde van elk perron spiegels of schermen met camerabeelden tot zijn beschikking om het perron te overzien.
 
<br>In vroeger jaren was het gebruikelijk dat er een treinbegeleider meereed in de cabine. Hij of zij stapte op elk station uit en deelde mondeling aan de bestuurder mee wanneer hij de deuren kon sluiten: ''Türen schließen'', en wanneer hij kon vertrekken: ''Abfahren!''. Op drukke of onoverzichtelijke stations waren er bovendien perronopzichters die alles in de gaten hielden, en door een handsignaal een teken gaven aan de treinbegeleider, die dat dan weer mondeling aan de bestuurder doorgaf.
 
<br>Bij alle Berlijnse metro's wordt het sluiten van de deuren en vertrek aangekondigd door een zoemer. Buiten de metro klinkt een continu geluid, in de metro zelf is het een herhalend kort geluid. Tijdens de splitsing van de stad was het in Oost-Berlijn een rinkelende bel. Door materieeltekort op de huidige U5 werden er daar ook omgebouwde S-Bahntreinen ingezet, die hun oorspronkelijke laag-hoog-laag-toon behielden.
Centrale deurvergrendeling bestond nog niet; de deuren werden bij elk station wel centraal gesloten maar zij waren ook weer te openen, ook tijdens de rit. Iets dat zeker op warme dagen ook regelmatig gebeurde. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk; het openen van de deuren kan alleen op stations na vrijgave van de bestuurder en dit gebeurt pas (vlak voor) stilstand.
[[Categorie:Buitenlandse metrolijnen]]
[[Categorie:Metrolijnen]]
[[Categorie:Metronetwerken]]
ap_users, beheerders
3.236
bewerkingen

Navigatiemenu