Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

VDL Berkhof Ambassador

8 bytes toegevoegd, 7 aug 2015 21:08
k
kleine redactie
[[Afbeelding:Bus.svg|thumb|290px|right|Zijaanzicht van de Ambassador]]
[[Afbeelding:Amba stuurtafel.JPG|thumb|right|290px|Het dashboard van een Ambassador van [[Syntus]], uitgerust met airco en boordradio/CDcd-speler. Het schermpje eronder is van de EBS, de houder links ervan is voor de bedrijfssmartphone.]]De '''VDL Berkhof Ambassador''' is een type autobus, die dat geproduceerd wordt geproduceerd door de Nederlandse fabrikant [[VDL Berkhof]]. De 12-meterversie werd in het najaar van 2011 opgevolgd door de [[VDL Citea|VDL Citea LLE]]. In 2012 werden er nog wel twee Ambassadors gebouwd voor Syntus Overijssel.
==Algemeen==
De Ambassador wordt veel ingezet door de Nederlandse vervoersmaatschappijen en wordt gekenmerkt door een lage instap (''low entry'') en het lage totaal gewicht totaalgewicht van de bus (ca. 8.900 kilogram <ref name="Technische specificatie">VDL Bus & Coach (11-2011) Technische specificaties Citea LLE 120 (technische dezelfde bus) http://www.vdlbuscoach.com/Producten/Openbaar-vervoer/Citea/Technische-specificatie.aspx</ref>). Er zijn twee varianten van dit type bus ontwikkeld; : een 10,6 - en een 12-meter -dieselvariant. De 12-meter wordt door geheel Nederland ingezet op zowel stads- als streeklijnen. De vervoerders [[Arriva]], [[Breng]], [[Connexxion]], [[Hermes]], [[Qbuzz]], [[Syntus]], [[TCR]] en [[Veolia Transport]] hebben deze bussen in bezit. De 10-meter variant metervariant komt veel minder voor; : [[Connexxion]], [[Syntus]], [[TCR]] en [[Veolia Transport]] hebben slechts één of enkele van deze bussen in bezit.
De bus kenmerkt zich ook door de vele opties en mogelijkheden voor eigen invulling bij fabricage. Hierdoor wordt het voor de afnemer mogelijk een bus die volledig voldoet aan de concessie-eisen te bestellen. Alhoewel de bussen van buiten vrijwel identiek zijn, kan het interieur of de onderliggende techniek behoorlijk verschillen.
Van dit model zijn ruim 2500 bussen gebouwd. Connexxion is de grootste afnemer geweest. Zowel het duizendste (2005; [[concessie Twente]]) als het tweeduizendste (2008; [[concessie Regiovervoer Utrecht]]) exemplaar is in dienst van Connexxion. Het is niet bekend welke bussen exact het duizendste en respectievelijk tweeduizendste exemplaar zijn. In de order voor de [[concessie Regiovervoer Utrecht]] bevindt zich ook het duizendste exemplaar van Connexxion Holding.
De laatste twee gebouwde 12-meterbussen van dit model zijn in mei 2012 afgeleverd aan de Syntus -concessie Midden -Overijssel als 4155 en 4156; twee streekwagens.
=== Handelsnamen ===
De handelsnamen van de varianten zijn afgeleid van de lengte. De 10-meter variant metervariant is eigenlijk een 10,6 meter lange low entry bus-entrybus, waarmee waardoor de handelsbenaming ALE-106 is. De 12-meter variant metervariant wordt overeenkomstig als ALE-120 aangeduid.
=== Opvolger ===
Met ingang van modeljaar 2011 zijn de bedrijfsnamen binnen VDL, Berkhof/Bova/Jonckheer (met uitzondering van de touringcar) komen te vervallen en dragen alleen nog de merknaam VDL in combinatie met type-aanduiding. Hierdoor is in het najaar van 2011 de naam VDL Berkhof Ambassador gewijzigd in VDL Citea LLE. De letters LLE staan voor ''Light Low Entry''.
De VDL Citea LLE is alleen leverbaar in de variant van 12 meter lengtevariant in combinatie met een Cummins -motor en versnellingsbak van Voith versnellingsbak (DAF -motor en/of ZF -automaat niet leverbaar voor deze uitvoering). Een ZF -automaat was wel leverbaar bij het type Ambassador.
== Inzetgebieden ==
}}
}}
 
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
[[Categorie:Busmaterieel]]
ap_users
929
bewerkingen

Navigatiemenu