Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

BBA

164 bytes toegevoegd, 2 nov 2009 16:40
geen bewerkingssamenvatting
De BBA ging geleidelijk over op gebruik van autobussen. In 1937 werd het personenvervoer per tram gestaakt. Tot 1939 reden er nog trams voor goederenvervoer, maar op 15 november 1939 werd de laatste rit gereden (tussen Veghel en Oss). Het goederenvervoer werd per vrachtwagen voortgezet. De BBA nam de vergunningen van enkele kleine vervoerders over.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de BBA haar werkzaamheden voortzetten, maar de omstandigheden waren moeilijk door gebrek aan materieel, meer reizigers en brandstofschaarste. De BBA kreeg in de oorlogsjaren de vergunningen van bijna alle buslijnen van de Algemeene Transport Onderneming in Noord-Brabant.<ref name="Leideritz01">Leideritz, W.J.M, Schellinger G.S., Siebenga, L.G.E. (1971) ''BBA: Oorsprong en ontwikkeling van een Brabants bedrijf.'' Breda: Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten N.V. "BBA".</ref><ref name="Leideritz02">Leideritz, W.J.M, Schellinger G.S., Siebenga, L.G.E. (1984) ''BBA: 1934-1984. De BBA 50 jaar.'' Breda: Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten N.V. "BBA".</ref>
===Groei===
Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouw. Er waren na de oorlog slechts wrakken overgebleven. Met noodwagens werden opnieuw busdiensten opgezet. In 's-Hertogenbosch, Breda en Tilburg werden stadsdiensten opgezet of overgenomen. Het wagenpark werd vernieuwd en nieuwe stallingen werden gebouwd in 's-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. In 1948 was de oorlogsschade compleet hersteld. In dat jaar vervoerde de BBA 27 miljoen reizigers. In 1950 werd een toerbedrijf opgericht, BraBenA (het acroniem voor Brabant – Benelux – Autocars). Vanaf 1950 beleefde de BBA een periode van groei.
Op 22 oktober 1959 werd het nieuwe hoofdkantoor in Breda geopend en werd de BBA daar gevestigd. In 1960 zette de BBA een stadsdienst in Helmond op. De BBA consolideerde zich in Brabant door andere vervoerders op te kopen. Vanaf 1945 was het bedrijf flink gegroeid en beleefde in 1963 zijn topjaar met 45 miljoen vervoerde reizigers. Hierna liep het aantal reizigers terug. Door de stijgende welvaart pakten meer mensen de auto. Ook tariefverhogingen om de steeds verder oplopende kosten te dekken droegen bij aan het afnemen van het reizigersaantal. In 1968 beschikte de BBA over 260 bussen en 760 medewerkers. Over het lijnennet van meer van dan 1000 kilometer vervoerde de BBA in dat jaar 38 miljoen reizigers. De omzet in dat jaar bedroeg 19 miljoen gulden. De daling in het aantal reizigers kwam vooral tot stand op interlokale lijnen. In het stadsvervoer had de BBA relatief weinig verlies geleden.<ref name="Leideritz01"/><ref name="Leideritz02"/>
===Marktverschuiving===
De BBA nam maatregelen om te teruggang in reizigers te compenseren. In 1968 stopte de BBA met het goederenvervoer. Dit werd overgedragen aan N.V. Bernaards Transport Onderneming (BTO) en Van Gend & Loos. In 1969 stopte de BBA ook met toeractiviteiten van BraBenA, nadat het reizigers door de opkomst van vlieg- en treinreizen afgenomen was.
Met de nota ''Op weg van '80 naar '80'' formuleerde de BBA in 1968 plannen voor de komende tien jaar om het openbaar vervoer weer kostendekkend te maken en meer reizigers in de bus te krijgen en in te spelen op verandering bij de [[NS|Nederlandse Spoorwegen]] die toen bezig waren met het opstellen van ''Spoor naar '75'', waarvan Spoorslag '70 onderdeel van uitmaakte. De BBA zag hierin de taak voor zich weggelegd om te zorgen voor goed voor- en natransport. Dialoog met de NS en andere vervoerders werden noodzakelijk geacht door de BBA. De BBA plande vooral het opschroeven van frequenties, integratie van voorstadslijnen met stadslijnen en snelbusdiensten op lange trajecten. De BBA wilde ook inspelen op snel groeiende kernen en stadswijken en het mogelijk maken om een flexibel net aan te leggen waarmee nieuwe of groeiende kernen of wijken beter bediend konden worden. In 1970 was de BBA begonnen met het realiseren van enkele plannen en waren sneldiensten opgezet tussen Eindhoven en Asten, Eindhoven en Uden en tussen 's-Hertogenbosch en Schijndel.<ref name="nota80">BBA (1968) ''Op weg van '80 naar '80. De taak van BBA in heden en toekomst in de openbare vervoersvoorziening van Noord-Brabant.'' Breda: Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten N.V. "BBA".</ref>
In 1971 verenigde de BBA zich in Eindhoven met Zuidooster en de Eerste Meierijsche Autobedrijf (EMA) tot NV Openbaar Vervoer Eindhoven (OVE). De samenwerking tussen de partijen voorzag in het opzetten van een stadsdienst, nadat de vorige vervoerder, NV City, vrijwel het complete wagenpark had verloren bij een grote brand in de garage.
In 1973 trad de BBA toe tot het Management Team van ESO. In 1974 begon de BBA met het standaardiseren van de stadsbussen door toetreding bij de Commissie Standaardisering Autobusmaterieel (CSA).<ref name="Meer01">Meer, P. van der (2004) ''De Gele Rijders - De standaardstreekbus in Nederland, bouwjaar 1967-1988'' Alkmaar: De Alk BV. ISBN 90-6013-257-2</ref>
===Samenwerking met Zuidooster===
* Lijn 58 Helmond – Gemert – Veghel (''werd ZO lijn 25'').
Hierdoor werden de gebieden van de BBA en Zuidooster afgebakend. Grens was de lijn Eindhoven – Veghel – Uden – Oss. De BBA exploiteerde de lijnen in Noord-Brabant ten westen van deze grens. 56 BBA-chauffeurs gingen over naar Zuidooster terwijl 65 Zuidooster-chauffeurs overkwamen naar de BBA.<ref name="Bosman01">Bosman, F. (1994) ''Zuidooster 1949-1994. Bedrijf in beweging. Een terugblik in de tijd.'' Weert: Hermes Groep NV.</ref>
===Jaren '80===
==Wagenpark==
Bij oprichting beschikte BBA vooral over stoomtrams maar ging meteen over op het omschakelen op autobussen. De eerste bussen waren van Ford en Kromhout. Na de oorlog werkte BBA een tijd met noodbussen en kwamen ook weer Kromhout bussen in dienst. Later stapte BBA over op bussen van [[Volvo]] en [[DAF]]. De carrosserieën werden veelal door [[ZABO]] geleverd. Ook had BBA verschillende standaard streekbussen in dienst, waaronder de bekende [[DAF MB200]] met Den Oudsten opbouw maar ook bussen van [[Hainje]] op Volvo B10M-55 of DAF MB200 onderstel en gelede bussen van Den Oudsten op een DAF MBG205 chassis. In 1988 kreeg BBA de laatste gemaakte standaard streekbussen, gemaakt door Den Oudsten op Volvo onderstel. <ref name="Meer01"/> Daarna stapte BBA over de nieuwe [[Den Oudsten B88]] bus, zowel met DAF SB220 als Volvo B10M-55 onderstel. Verder kwamen ook [[Berkhof]] bussen op dezelfde onderstellen in dienst. Op de stadsdiensten reden vrijwel allemaal CSA I en CSA II bussen en midibussen.
In 2001 begon de instroom van [[Mercedes-Benz Citaro]] bussen en de [[Berkhof Ambassador]]. Voor de nieuw gewonnen concessies in Utrecht en de Veluwe werden nieuwe bussen van die types gekocht. In Brabant vervingen ze de oudste standaard streekbussen. Ook werden moderne stadsbussen ter vervanging van de oudste CSA bussen aangeschaft. Verder en werden er ook nieuwe gelede bussen aangeschaft van Van Hool AG300. Eind 2006 was BBA de laatste vervoerder in Nederland met nog actieve standaard streekbussen (de gelede bussen uit de laatste levering en nog enkele 12 meter varianten) en CSA II bussen. Door het rommelige verloop van de aanbesteding in 2006 kon BBA geen nieuwe bussen inzetten. Veolia Transport reed daardoor tot midden 2007 nog met het oude materieel. Halverwege 2007 kwam de instroom van nieuw materieel op gang, zo zijn er Ambassadors en [[Volvo 7700]] bussen ingestoomd en zijn de oude wagens opgelegd. De oude Citaro's, welke in Brabant West reden, werden naar SRE/De Kempen verplaatst, zodat daar ook de oude wagens opgelegd konden worden. Vervoerder Arriva gebruikte in het voorjaar van 2007 afgeschreven BBA bussen ter tijdelijke vervanging van afgekeurd materieel.
{{bron|bronvermelding=
* BBA (1968) ''Op weg van '80 naar '80. De taak van BBA in heden en toekomst in de openbare vervoersvoorziening van Noord-Brabant.'' Breda: Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten N.V. "BBA".
* Leideritz, W.J.M, Schellinger G.S., Siebenga, L.G.E. (1971) ''BBA: Oorsprong en ontwikkeling van een Brabants bedrijf.'' Breda: Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten N.V. "BBA".
* Leideritz, W.J.M, Schellinger G.S., Siebenga, L.G.E. (1984) ''BBA: 1934-1984. De BBA 50 jaar.'' Breda: Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten N.V. "BBA".
* Bosman, F. (1994) ''Zuidooster 1949-1994. Bedrijf in beweging. Een terugblik in de tijd.'' Weert: [[Hermes_(vervoerbedrijf)|Hermes Groep NV]].
* Meer, P. van der (2004) ''De Gele Rijders - De standaardstreekbus in Nederland, bouwjaar 1967-1988'' Alkmaar: De Alk BV. ISBN 90-6013-257-2
<references/>
}}
[[categorie:voormalig vervoerder]]
16.108
bewerkingen

Navigatiemenu