Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken
geen bewerkingssamenvatting
{{ RouteRij | [[Afbeelding:Route_rsr.svg|35px]] | Amsterdam, Zuideinde}}
{{ RouteRij | [[Afbeelding:Route_rsr.svg|35px]] | Amsterdam, Lange Vonder}}
{{ RouteRij | [[Afbeelding:Route_rsr.svg|35px]] | Amsterdam, P.A. van Heijningestraat}}
{{ RouteRij | [[Afbeelding:Route_rsr.svg|35px]] | Amsterdam, A. van Waertweg}}
{{ RouteRij | [[Afbeelding:Route_rsr.svg|35px]] | Amsterdam, Vorticellaweg}}
{{ RouteRij | [[Afbeelding:Route_rs0.svg|35px]] | Amsterdam, Olof Palmeplein}}
}}
 
==Historie==
Bij de opening van de Coentunnel in 1966 ging daar gelijk een bus doorheen rijden: lijn 36. De lijn begon op het Bos en Lommerplein en voerde via de Bos en Lommerweg, Admiraal De Ruyterweg, Molenwerf (het toenmalige Station Sloterdijk), Spaarnwouderdijk (de huidige Sloterdijkerweg), Kabelweg, Basisweg, Coentunnel, Molenaarsweg, Oostzanerdijk, Plejadenplein en Meteorenweg naar de Kometensingel. In 1968 werd de lijn verlegd vanaf de Molenaarsweg naar het nieuwe eindpunt Molenwijk (bij de huidige halte Petmolen).
 
In 1969 werd de lijn verlengd via de Appelweg, Pomonastraat, Klaprozenweg, Papaverweg, Mosplein, Hagedoornweg, Havikslaan, Meeuwenlaan, Waddenweg, H. Cleyndertweg, J.H. van Heekweg, J. Drijverweg, IJdoornlaan, Zuiderzeeweg, Flevoweg en Insulindeweg naar het Muiderpoortstation. Al sinds 1961 reed er een lijn 31 over de Schellingwouderbruggen naar het Muiderpoortstation, maar die werd voortaan gedegradeerd tot een versterkingslijntje van deze lijn 36.
 
Vanaf 1971 ging de lijn vanaf de Klaprozenweg via de Floraweg, Sneeuwbalstraat en Kamperfoelieweg naar het Mosplein.
 
In 1974 werd lijn 36 de langste buslijn van het GVB doordat sommige ritten voortaan begonnen op het Hoofddorpplein en via de Heemstedestraat, Delflandlaan, Schipluidenlaan, Nachtwachtlaan, Staalmeesterslaan, Jan Evertsenstraat, Jan Tooropstraat, Jan van Galenstraat en Hoofdweg naar het Bos en Lommerplein reden. Ook werd de lijn toen vanaf de Floraweg verlegd via een 'rondje Banne', via de Kamperfoelieweg, Schepenlaan, Statenjachtstraat, Banne Buikslootlaan en terug naar de Kamperfoelieweg.
 
Vanaf 1977 liep de lijn vanaf de Delflandlaan via de Derkinderenstraat en Jan Voermanstraat naar de Jan Tooropstraat. Vanaf 1982 maakte de bus een ommetje vanaf het toenmalige Station Sloterdijk aan de Molenwerf via de Contactweg en Transformatorweg naar de A10. In 1983 wijzigde dat ommetje in een rit via de Spaarnwouderweg (die lag ongeveer ter hoogte van de huidige Arlandaweg) naar de Radarweg, Basisweg en A10. Ook werd de lijn toen ingekort tot de Schepenlaan (eindpunt Banne Buiksloot).
 
Al enkele maanden later werd de lijn weer verlengd vanaf de Schepenlaan via de Statenjachtstraat, Banne Buikslootlaan, Westerlengte, Noorderbreedte, Oosterlengte, IJdoornlaan en Waddenweg naar het Buikslotermeerplein (eindpunt op het huidige Olof Palmeplein). In 1985 werden de ritten die naar het Hoofddorpplein gingen via een industriegebiedje in Noord geleid wat vandaag de dag niet meer bestaat (bij de Werktuigstraat). Ook liep de lijn vanaf het Bos en Lommerplein via de Einsteinweg (A10) naar de Haarlemmerweg en Station Sloterdijk (eventjes de Molenwerf, maar al heel snel daarna naar het nieuwe Sloterdijk aan de Radarweg).
 
In 1986 werd de lijn ingekort tot Station Sloterdijk - Buikslotermeerplein. Vanaf Sloterdijk reed de bus via de Basisweg en Kabelweg naar de A10. In 1987 werd de lijn in spits alweer verlengd en begon voortaan op Station Lelylaan. Vanaf daar ging de bus via de Schipluidenlaan, Derkinderenstraat, Jan Voermanstraat, Jan Tooropstraat, Jan Evertsenstraat, Hoofdweg, Einsteinweg en Haarlemmerweg naar de Radarweg.
 
Vanaf 1990 reed lijn 36 vanaf de Pomonastraat via de Werktuigstraat, Scheepsbouwweg en Atatürk naar de Klaprozenweg. In 1991 vervielen de spitsritten naar Station Lelylaan.
 
In 1992 wijzigde de lijn ingrijpend; vanaf Station Sloterdijk reed de bus de oude route via de Kabelweg en Coentunnel naar de Stellingweg, maar vanaf daar ging de lijn via het Zuideinde, Adriaan Loosjesstraat, Stentorstraat, Vorticellaweg en IJdoornlaan naar de Waddenweg en vanaf daar overdag via de Nieuwe Purmerweg en Nieuwe Leeuwarderweg naar CS. 's Avonds reed de bus vanaf de Waddenweg via de Werengouw, Volendammerweg, Purmerweg, Waddenweg, Meeuwenlaan, Valkenweg, Sperwerlaan, Hagedoornplein, Meidoornweg, Van der Pekstraat, Mosplein en Johan van Hasseltweg naar de IJtunnel en CS. Enkele maanden later werd nog een ommetje vanaf de IJdoornlaan via Banne Buikslootlaan en Statenjachtstraat en weer terug naar de IJdoornlaan ingevoerd.
 
Al in 1993 verdween de verwarrende avondroute en ging de bus altijd dezelfde route via de Nieuwe Purmerweg. Deze route wijzigde enkele maanden later nog wel: er werd via de Waddenweg en Meeuwenlaan gereden.
 
In 2004 werd het traject via de smalle Adriaan Loosjesstraat en Stentorstraat verlaten ten gunste van een nieuwe busbaan ten noorden van de wijk langs. In 2006 werd de lijn ingekort tot het huidige traject Station Sloterdijk - Buikslotermeerplein. Vanaf de Waddenweg werd naar het 'oude' eindpunt op het Olof Palmeplein gereden.
1.276
bewerkingen

Navigatiemenu