Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Qliner

302 bytes verwijderd, 27 nov 2014 13:17
geactualiseerd
De '''Qliner''' werd in 2003 door [[Arriva]] geïntroduceerd als opvolger van de [[Interliner]], de snelbusformule van de [[VSN-Groep]] die tot dat moment door vrijwel alle Nederlandse streekvervoerders werd gehanteerd. De "Q" in Qliner staat voor Quick (snel) en Quality (kwaliteit).
De eerste Qliners gingen rijden toen Arriva per 1 januari 2003 de concessie [[Concessie DAV-gebied|DAV]] (Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden) ging uitvoeren. In de Noordelijke provincies werden de bestaande Interliners en de enkele jaren eerder geintroduceerde geïntroduceerde [[Aggloliner]] omgedoopt tot Qliner, waarna het bestaande materieel in de nieuwe kleuren geschilderd werd.
Na enkele jaren werd in de noordelijke provincies de naam Qliner overgedragen aan de OV-autoriteiten, waardoor ook andere vervoerders de naam konden gaan gebruiken. De kleurstelling van de bussen werd toen ook gewijzigd van blauw/groen naar donkerblauw. Deze kleuren worden, soms met een accentje uit de eigen huisstijl, door alle vervoerders in deze gebieden ([[Arriva]] en [[Qbuzz]]) gebruikt.
Ook in de concessie [[Concessie Waterland|Waterland]] hebben de Qliners deze blauwe kleurstelling gekregen. Nadat Arriva de concessie Waterland verloor aan [[EBS]] zette laatstgenoemde de Qliners in dit gebied voort onder de naam [[Bizzliner]].
== Tarieven ==
Op de Qliner geldt het HOV-tarief. Dit tariefsysteem, wat tevens voor de [[interliner]], [[Brabantliner]] en [[Hanzeliner]] wordt gebruikt, is net als de tarieven van [[NS]] gebaseerd op [[Tariefeenheid|tariefeenheden]]. Het is echter niet meer uitwisselbaar: met Qliner-vervoerbewijzen kan niet met de trein gereisd worden en andersom.
Hierop bestaat één uitzondering. Op de verbinding Dordrecht - Utrecht mag, op de tijden dat lijn 388 niet rijdt, met elk geldig Qliner vervoerbewijs gebruik gemaakt worden van de trein tussen [[Dordrecht]] en [[Gorinchem]], waar op lijn 387 overgestapt kan worden.
 
Behalve met de speciale Qliner-vervoerbewijzen kan ook met de [[strippenkaart]] en het [[sterabonnement]] van de Qliner gebruik gemaakt worden. In de [[spitsuren]] is dan wel een toeslag verschuldigd. Dit geldt ook voor bijzondere kaartsoorten als de [[OV-dagkaart]] en Zomertour Plus.
== Lijnnummers ==
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu