Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

S-Bahn Berlijn

12 bytes toegevoegd, 13 jul 2014 13:28
k
Paar grammaticale dingen aangepast
In 1933 kwam Hitler aan de macht. Berlijn moest een grootse hoofdstad worden van het Derde Rijk, waarvoor onder andere allerlei groteske spoor-ideeën werden bedacht. Sommige ideeën haalden het niet, zoals dat van een enorm luxe trein die over een spoorwijdte van 3 meter zou rijden inclusief restaurant en slaapkamers, maar wel werd er in 1934 begonnen aan de Nord-Südtunnel. Deze loopt van het Anhalter Bahnhof midden onder de binnenstad naar de noordkant van de ring bij Gesundbrunnen. De lijn werd in delen voltooid tussen 1936 en 1939. Station ''Unter den Linden'' werd in de lengterichting onder de gelijknamige boulevard gebouwd waarvoor aan beide kanten zeer krappe bogen werden gebouwd met een straal van slechts 150 meter. De maximumsnelheid bedraagt er dan ook maar 40 km/h.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bliezen Russische troepen echter een deel van de tunnel onder het Landwehrkanal op. Dit had als gevolg dat de S-Bahntunnel onder water liep en via deze tunnel ook delen van het metronet.
== De S-Bahn tijdens de verdeelde stad ==
Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad Berlijn opgedeeld in vier sectors, sectoren: een Britse, een Franse, een Amerikaanse en een Russische. Het Russische bewind, in Oost-Berlijn, voerde vaarde echter een totaal andere koers dan het westerse in de andere sectorssectoren. Toen bleek dat enorm veel Oost-Berlijners vertrokken naar de westerse sectors sectoren werd besloten tot de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961. Voor Oost-Berlijnse burgers was het niet meer zomaar toegestaan om naar het westen te reizen. Deze splitsing van de stad had ook gevolgen voor het openbaar vervoer.
De stad was gesplitst, en het S-Bahnnet werd dus ook gesplitst. Alle trajecten die de grens overstaken werden gesloten. Er waren enkele uitzonderingen:
* De Nord-Südtunnel liep van West-Berlijn naar West-Berlijn via Oost-Berlijn. Hierom werden alle Oost-Berlijnse stations gesloten en de treinen reden er zonder stoppen doorheen. De toegangen op de straat werden onherkenbaar gemaakt. Station Friedrichstraße was een uitzondering, hier stopten de treinen wel, maar dit station was alleen bereikbaar voor mensen die via de Stadtbahn uit het westen aankwamen. Treinen over die lijn reden namelijk ook door tot dit station. Treinen uit oostelijke richting ook, maar door het plaatsen van allerlei muren en gangen was het op dit Oost-Berlijnse station onmogelijk gemaakt dat reizigers uit beide stadsdelen elkaar tegenkwamen.
''[[Metro van Berlijn|Klik hier]] voor meer informatie over de gevolgen van de stadssplitsing voor de metro van Berlijn.''
=== De 'S-Bahn-Boykott' in het westen===
ap_users
86.303
bewerkingen

Navigatiemenu