Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Novio

400 bytes toegevoegd, 18 nov 2013 12:55
geen bewerkingssamenvatting
'''Novio''' is was de stadsvervoerder in [[Nijmegen]]. Nijmegen had oorspronkelijk een gemeentelijk vervoerbedrijf (''Centrale Vervoersdienst''), die per 1 januari 1997 werd het vervoerbedrijf verzelfstandigd als Novio NV, de . De naam werd afgeleid van ''Noviomagus'', de Romeinse naam voor Nijmegen. Eind 2006 werd het bedrijf een dochteronderneming van Connexxion. Van eind 2009 reed het bedrijf ook lijnbusdiensten in Arnhem. Op 8 december 2012 verdween de bedrijfsnaam uit beeld. Connexxion schreef in 2013 onder de naam [[OV Regio IJsselmond]] in op de aanbesteding van de [[concessie IJsselmond]] en gebruikte daarvoor de bedrijfsgegevens van Novio. Daarmee is OV Regio IJsselmond de rechtsopvolger van Novio.
==Geschiedenis==
===Van GTN via CVD naar Novio===
Sinds 1911 exploiteerde de[[ Gemeente Tram Nijmegen]] (GTN) openbaar vervoer in Nijmegen, voornamelijk per tram en bus. Aan GTN was ook een elektriciteitsbedrijf verbonden. Begin 1950 besloot de gemeente over te stappen op een combinatie van [[trolleybus]]sen voor drukke lijnen en dieselbussen voor minder drukke lijnen. Vanaf 1952 reden deze trolleybussen en de laatste tram verdween in 1955.
Door de gemeente werd hierbij ook besloten het stadsvervoer in Nijmegen geheel onder te brengen bij de GTN, waardoor de ''[[Zuidooster]]'' haar lijnen in Nijmegen, die nog uit het ''[[Maas-Buurtspoorweg|MBS]]''-tijdperk stamden, moest afstaan. Wegens gebrek aan materieel en mensen zou Zuidooster echter tot 1958 nog materieel en chauffeurs verhuren aan de GTN en zijn opvolger. In 1956 koos de gemeente ervoor om het elektriciteitsbedrijf los te koppelen van het gemeentevervoer. Het gemeentevervoer werd samengevoegd met de reinigings- en ontsmettingsdienst en kreeg de naam ''Centrale Vervoersdienst'' (CVD). CVD huurde begin jaren '70 opnieuw bussen en personeel van Zuidooster maar in 1978 kwam hieraan een einde omdat de ZO de bussen zelf nodig had.Daar de CVD zelf onvoldoende eigen bussen bezat werden nu 7 CSA-1 standaards uit 1976 gehuurd van het GVB in Amsterdam.Dit duurde tot 1981 tot men voldoende eigen CSA-1 standaards had.Toch werden toen nog korte tijd bussen gehuurd maar nu het oudste type uit 1967 zowel van het GVB in Amsterdam als de HTM in Den Haag.
ap_users
17.094
bewerkingen

Navigatiemenu