Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Busstation

2.726 bytes toegevoegd, 17 jul 2009 11:23
geen bewerkingssamenvatting
Busstations zijn vaak te vinden in de directe nabijheid van treinstations, aan de randen van een stad of juist in de centra van steden. Vaak zijn busstations voorzien van (uitgebreide) wachtruimtes en informatiepanelen.
 
== Vorm ==
 
Busstations bestaan in allerlei vormen en maten. De meeste busstations zijn in de volgende vormcategorieën in te delen.
 
* '''Perronbusstation.''' Enkele busperrons liggen naast elkaar zoals getoond op de tekening.
* '''Eilandbusstation.''' Deze ontleent zijn naam aan het feit dat de bushaltes rond een centraal groot eilandperron liggen zoals getoond op de tekening.
* '''Stripbusstation.''' Er bestaat een lange strip waarop enkele bussen achter elkaar kunnen halteren, meestal langs de openbare weg. In feite is dit een verlenge bushalte.
 
=== Perronbusstation ===
Het perronbusstation wordt voornamelijk gebruikt bij treinstations, omdat het overstapgemak van trein op bus daar meestal belangrijker is dan het overstapgemak tussen bussen. Het busstation is ook altijd zo opgebouwd dat de koersdisplays van de bussen naar de uitgang van het station wijzen, zodat personen die uit de trein komen direct zien waar hun bus staat. Komend vanuit een andere bus heeft men echter weinig overzicht over de bussen.
 
Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen op de regel. [[Busstation Mooie Paal]] is perronbusstation en [[busstation Zernike]] ook. Andere voorbeelden van perronbusstations zijn [[Beverwijk]], [[Leiden Centraal|Leiden]], [[Assen]], [[Busstation Holwerd|Holwerd]] en [[Enschede]].
 
=== Eilandbusstation ===
Het eilandbusstation wordt voornamelijk gebruikt bij busstations waarbij de overstap tussen bussen onderling de belangrijkste functie is. Dit is dan ook het meest gebruikte busstation voor busstations 'in the middle of nowhere'. In een blik ziet de reiziger die uit de bus komt waar de volgende bus staat, en hij kan [[cross-platform]] overstappen.
 
Ook sommige busstations bij treinstations zijn eilandbusstations, zoals [[Tiel]] en [[Hoorn]]. Andere voorbeelden zijn [[busstation Wittenberg]], [[busstation Den Oever]], [[busstation Stadskanaal]], [[busstation Druten]] en [[busstation Veghel]].
 
=== Stripbusstation ===
Voorbeelden van stripbusstations zijn [[busstation Zandvoort]], [[busstation Egmond aan Zee]], [[Harlingen|busstation Harlingen]], [[busstation Buikslotermeerplein]] in Amsterdam en [[busstation Oosterwolde]].
 
=== Combinaties ===
Veel grotere busstations zijn combinaties van verschillende types. [[Almere Centrum|Busstation Almere Centrum]] heeft twee lange dynamische strips en nog enkele statische perrons langs eilandperrons. [[Groningen|Busstation Groningen]] heeft veel perrons en daarnaast nog een eilandperron. [[Busstation Veendam]] vormt een combinatie tussen een stripbusstation en een perronbusstation. Ook komt het voor dat er bijvoorbeeld twee eilandperrons bestaan, zoals bij [[Almere Buiten|busstation Almere Buiten]].
 
== Statisch en dynamisch busstation ==
De bussen die halteren op een busstation hebben soms een vaste, eigen (gedeelde) halte, een statisch busstation, maar soms wordt de halte ook pas toegewezen vlak voor het moment dat de bus moet vertrekken, een dynamisch busstation.
162
bewerkingen

Navigatiemenu