Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

3 bytes toegevoegd, 10 sep 2012 17:46
k
Sneltrams in het buitenland
===België===
In '''België''' zijn in de steden Antwerpen, Brussel en Charleroi zogenaamde ''premetro's'' te vinden. In de binnensteden zijn tunnels aangelegd, waar trams doorheen rijden. Over het algemeen zijn dit voertuigen die ook als gewone tram kunnen rijden en dit een deel van de route ook doen.
'''Antwerpen''' is in de jaren '60 begonnen met het aanleggen van een premetronetwerk. Vaak wordt het systeem als metro aangeduid, echter, dat is het niet. De tramlijnen 2, 3, 5, 6 , 9 en 15 lopen in de Antwerpse binnenstad door een tunnel, die nabij het [[Antwerpen-Centraal|Centraal station]] een driehoek vormt. Ondergronds stopt de tram bij de stations ''Frederik van Eeden'', ''Groenplaats'', ''Opera'', ''Diamant (Centraal Station)'', ''Plantin'', ''Astrid (Centraal Station)'', ''Handel'', ''Schijnpoort'' en ''Sport''. Merk op, dat in België gewoonlijk achtervoegsels als 'straat', 'plein' of 'weg' worden weggelaten. Inmiddels wordt gewerkt aan het Pegasus-project, waarbij het de bedoeling is dat per 2015 ook tramlijn 24 ondergronds gaat, door een tunnel onder de Carnotstraat die wel is aangelegd in de jaren '80, maar nooit in gebruik is genomen.
'''Brussel''' heeft ook enkele premetrolijnen. Van origine was het metrotraject Kunst-Wet/''Arts-Loi'' - Maalbeek/''Maelbeek'' een premetrotraject, maar dit is omgebouwd tot volwaardig metrotraject in 1976. Vandaar ook de naam ''pre''metro. De huidige tramlijnen 3 en 4 gaan door de zogenaamde Noord-Zuidverbinding, van het Noordstation/''Gare du Nord'', via Brussel-Zuid/''Midi'' naar even ten zuiden van het centrum, waar ze weer bovengronds komen. Ook in het oosten van de stad, over de ''buitenring'', loopt een ondergronds premetrotraject voor de tramlijnen 23, 24 en 25.
ap_users, beheerders
3.236
bewerkingen

Navigatiemenu