Let op! Bestanden zonder afbeelding worden de komende periode verwijderd!

S-Bahn Rhein-Ruhr/Rhein-Sieg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Formeel gezien bestaat de S-Bahn van het Duitse Ruhrgebiet en de belangrijkste steden eromheen uit twee netten: de S-Bahn Rhein-Ruhr en de S-Bahn Köln. Samen verzorgen zij een netwerk van snelle stoptreinen die in principe elke 20 minuten rijden op vaste lijnen. Er zijn 16 lijnen, waarvan twee spitslijnen zijn (Lijn S13 en lijn S68).

Lijnennet

Klik op een lijnnummersymbool voor een beschrijving en routestrip van de betreffende lijn.
Klik op een stationsnaam in het overzicht voor een artikel over het betreffende station.
S1 Ruhrgebiet.png Dortmund Hbf - Essen Hbf - Düsseldorf Hbf - Solingen Hbf
S2 Ruhrgebiet.png Dortmund Hbf - Recklinghausen Hbf / Essen Hbf
S3 Ruhrgebiet.png Oberhausen Hbf - Duisburg Hbf - Essen Hbf - Hattingen Mitte
S4 Ruhrgebiet.png Dortmund-Lütgendortmund - Dortmund Stadthaus - Unna
S5 Ruhrgebiet.png Dortmund Hbf - Hagen Hbf
S6 Ruhrgebiet.png Essen Hbf - Düsseldorf Hbf - Köln Hbf - Köln-Nippes (- Köln-Worringen)
S7 Ruhrgebiet.png Solingen Hbf - Remscheid Hbf - Wuppertal-Oberbarmen - Wuppertal Hbf
S8 Ruhrgebiet.png Mönchengladbach Hbf - Düsseldorf Hbf - Wuppertal Hbf - Hagen Hbf
S9 Ruhrgebiet.png Haltern am See - Bottrop Hbf - Essen Hbf - Wuppertal-Vohwinkel
S11 Ruhrgebiet.png Düsseldorf Flughafen Terminal - Düsseldorf Hbf - Neuss Hbf - Köln Hbf - Bergisch Gladbach
S12 Ruhrgebiet.png Horrem - Köln Hbf - Troisdorf - Au
S13 Ruhrgebiet.png Düren - Köln Hbf - Troisdorf
S19 Ruhrgebiet.png Düren - Köln Hbf - Troisdorf - Hennef
S23 Ruhrgebiet.png Bonn Hbf - Rheinbach - Euskirchen
S28 Ruhrgebiet.png Kaarster See - Neuss Hbf - Düsseldorf Hbf - Mettmann Stadtwald
S68 Ruhrgebiet.png Langenfeld - Düsseldorf Hbf - Wuppertal-Vohwinkel

Dienstregeling

Met ingang van dienstregeling 2020 zijn er enkele grote frequentiewijzigingen doorgevoerd in het netwerk. Sommige lijnen zijn van een 20-minutendienst naar een 15/30-minutendienst overgegaan om beter aan te sluiten op de vervoersvraag.
In het algemeen kan gezegd worden dat alle lijnen op werkdagen, sowieso in de spits, een 15- of 20-minutendienst rijden. In de avond, in het weekend en op feestdagen rijden alle lijnen een halfuursdienst. Hieronder wordt de dienstregeling omschreven zoals die op werkdagen overdag geldt.

 • S1 Ruhrgebiet.png Rijdt altijd 2x/uur het volledige traject Dortmund-Solingen. Maandag t/m vrijdag overdag rijden extra treinen, waardoor tussen Duisburg en Solingen 3x/uur wordt gereden en tussen Dortmund en Essen 4x/uur.
 • S2 Ruhrgebiet.png Deze lijn heeft twee vertakkingen. Op elk van deze vertakkingen wordt altijd een uursdienst geboden, waardoor er op het gezamenlijke deel tussen Herne en Dortmund Hbf een halfuursdienst geboden wordt. Deze wordt in de spits aangevuld tot een kwartiersdienst tussen Dortmund Hbf en Dortmund Mengede. Op Dortmund-Dorstfeld is een cross-platform-aansluiting op de S4.
 • S3 Ruhrgebiet.png Rijdt elk half uur het volledige traject.
 • S4 Ruhrgebiet.png Rijdt elk half uur het volledige traject. In de brede spits wordt dit aangevuld tot een kwartiersdienst tussen Dortmund-Lütgendortmund en Unna Königsborn. Op Dortmund-Dorstfeld is een cross-platform-aansluiting op de S2.
 • S5 Ruhrgebiet.png Rijdt altijd elk half uur van Dortmund Hbf tot Witten Hbf en tussen Witten Hbf en Hagen Hbf slechts elk uur.
 • S6 Ruhrgebiet.png Rijdt elke twintig minuten tussen Köln-Nippes en Essen Hbf, en op werkdagen van 6-9 en van 12-20 uur ook naar Köln-Worringen.
 • S7 Ruhrgebiet.png Rijdt elke twintig minuten. In de spitsrichting zijn er extra ritten die naar Düsseldorf Hbf rijden en daarbij sommige stations overslaan.
 • S8 Ruhrgebiet.png Rijdt elke twintig minuten tussen Mönchengladbach Hbf en Wuppertal-Oberbarmen. Twee van de drie ritten rijden door naar Hagen.
 • S9 Ruhrgebiet.png Rijdt een halfuursdienst tussen Wuppertal-Vohwinkel en Bottrop Hbf, en elk uur naar Haltern am See. In mei 2020 rijdt de lijn van Wuppertal-Vohwinkel 1x per uur door naar Wuppertal Hbf en 1x per uur naar Hagen. Ook wordt er dan 1x per uur doorgereden van Bottrop Hbf naar Recklinghausen Hbf.
 • S11 Ruhrgebiet.png Rijdt elke 20 minuten het volledige traject.
 • S12 Ruhrgebiet.png Rijdt elke 20 minuten van Horrem naar Hennef en elk uur door naar Au. Rijdt buiten de brede spits niet tussen Horrem en Köln-Ehrenfeld.
 • S13 Ruhrgebiet.png Rijdt slechts enkele ritten in dagranden.
 • S19 Ruhrgebiet.png Rijdt elke 20 minuten van Düren naar Hennef, en van maandag t/m zaterdag elk uur door naar Au.
 • S23 Ruhrgebiet.png Sommige ritten rijden door als RB23 naar Bad Münstereifel.
 • S68 Ruhrgebiet.png Spitslijn die per spits 6 ritten in de spitsrichting rijdt.

Extra informatie

S1

Geschiedenis

Het eerste deel van de lijn is geopend op 26 mei 1974 tussen Bochum Hbf en Duisburg-Großenbaum. Op 22 mei 1977 werd de lijn van Duisberg-Großenbaum verlengd naar Düsseldorf Hbf. Op 25 september 1983 volgde een verlenging aan de andere kant van de lijn naar Dortmund Hbf. Vanaf 24 mei 1998 reed lijn S1 voortaan via Düsseldorf Flughafen Terminal. Deze tijdrovende route verviel alweer vanaf 28 mei 2000. In het voorjaar van 2009 werd begonnen het oude materieel te vervangen door de nieuwe Baureihe 422. Op 13 december 2009 werd de lijn tenslotte van Düsseldorf Hbf naar Solingen Hbf verlengd, op deze manier kon lijn S7 worden opgeheven. Sinds 2010 rijden alle ritten van lijn S1 met het nieuwe treinmaterieel.

Toekomst

Deze lijn is onderdeel van deel A van de nieuwe concessie S-Bahn Rhein-Ruhr, die in december 2019 zal ingaan. Deze concessie is door Keolis Deutschland (Eurobahn) gewonnen. VRR stelt voor deze nieuwe concessie Baureihe 422-treinenstellen ter beschikking. De frequentie op werkdagen wordt aangepast naar 4x/uur tussen Dortmund en Essen, 2x/uur tussen Essen en Duisburg en 3x/uur Duisburg - Solingen.

S2

Toekomst

Deze lijn is onderdeel van deel B van de nieuwe concessie S-Bahn Rhein-Ruhr, die in december 2019 zal ingaan. Deze concessie is door Abellio Rail NRW gewonnen. VRR stelt voor deze nieuwe concessie FLIRT3XL-treinenstellen ter beschikking. De frequentie gaat op werkdagen omlaag naar 2x/uur, de tak naar Duisburg zal volledig worden geschrapt en worden overgenomen door een nieuwe RB-verbinding Dortmund - Herne - Gelsenkirchen - Oberhausen - Duisburg die eveneens deel uitmaakt van de nieuwe concessie.

S3

Toekomst

Deze lijn is onderdeel van deel B van de nieuwe concessie S-Bahn Rhein-Ruhr, die in december 2019 zal ingaan. Deze concessie is door Abellio Rail NRW gewonnen. VRR stelt voor deze nieuwe concessie FLIRT3XL-treinenstellen ter beschikking. De frequentie gaat op werkdagen omlaag naar 2x/uur, tussen Oberhausen en Essen zal de treindienst deels aangevuld worden door een nieuw in te stellen RE-verbinding Wesel - Oberhausen - Essen - Wuppertal en eveneens onderdeel is van de nieuwe concessie.

S4

Heden

Station Dortmund-Lütgendortmund ligt aan het einde van een ongeveer 1 km lange tunnel. Oorspronkelijk was et de bedoeling dat deze tunnel nog verder door zou gaan en de lijn doorgetrokken zou worden naar de spoorlijn Herne, maar daar is het nog niet van gekomen. Er wordt een 20-minutendienst geboden en de lijn komt niet op het centraal station van Dortmund. Op station Dortmund-Dorstfeld kan worden overgestapt op de lijnen S1 en S2 daarheen, op de stations Dortmund Möllerbrücke, Dortmund Stadthaus en Dortmund-Wickede kan men de sneltram naar het Centraal Station nemen. Op station Unna-Königsborn wordt er van rijrichting gewisseld.

Toekomst

Deze lijn is onderdeel van deel A van de nieuwe concessie S-Bahn Rhein-Ruhr, die in december 2019 zal ingaan. Deze concessie is door Keolis Deutschland (Eurobahn) gewonnen. VRR stelt voor deze nieuwe concessie Baureihe 422-treinenstellen ter beschikking. De frequentie wordt verlaagd naar 2x/uur op het gehele traject. Tijdens de brede spitsuren wordt daarbovenop 2x/uur tussen Dortmund-Lütgendortmund en Unna-Königsborn gereden.

S7

Heden

De lijn is de opvolger van RegionalBahnlijn RB47 en werd op 8 december 2013 overgenomen door Abellio, een dochteronderneming van NS. Ook werd de lijn op dat moment toegevoegd aan het netwerk van de S-Bahn Rhein-Ruhr.

Tussen Solingen Hbf en Remscheid Hbf voert de lijn over de beroemde Müngstener Brücke, met 107 meter hoogte de hoogste spoorbrug van Duitsland. Door fors uitgelopen werkzaamheden aan de brug werd vanaf halverwege 2013 tot 13 december 2014 met een aangepaste dienstregeling gereden. Tussen Remscheid Hbf en Solingen Mitte reden geen treinen. De reizigers werden met bussen vervoerd.

In de ochtendspits rijden twee treinen van Remscheid-Lennep naar Düsseldorf-Wehrhahn. In de middagspits rijden twee treinen in de andere richting, deze beginnen te Düsseldorf Hbf.

Geschiedenis

De S7 Solingen-Wuppertal is zoals gezegd de opvolger van de RB47. Van 1975 tot 2009 was er een andere S7, van Düsseldorf Flughafen Terminal (tegenwoordig S11 Ruhrgebiet.png) via Düsseldorf Hbf naar Solingen Hbf. Na opheffing van deze oude S7 is het deeltraject Düsseldorf Hbf-Flughafen Terminal overgenomen door de S11, waardoor in de lokale politiek rumoer ontstond over de situatie dat er treinen op de Düsseldorfse luchthaven kwamen met het opschrift 'S-Bahn Köln'. Het deeltraject Düsseldorf Hbf-Solingen Hbf is overgenomen door de S1 Ruhrgebiet.png.

S8

Heden

Van maandag tot vrijdag wordt overdag drie keer per uur gereden tussen Mönchengladbach Hbf en Wuppertal-Oberbarmen. Een van deze treinen keert op dat station, de rest rijdt (in een schuin patroon) door naar Hagen. Op overige tijdstippen wordt er op de gehele route 2x/uur gereden. Op Hagen Hbf werd tot december 2014 eenmaal per uur verder gereden als S5 naar Dortmund Hbf, maar deze koppeling is op een incidentele trein na vervallen.

Toekomst

Met ingang van december 2019 zullen twee van de drie treinen per uur al keren op station Wuppertal-Oberbarmen. De vervallen rit naar Hagen wordt vervangen door een doorgetrokken rit van de S9.

S9

Toekomst

Deze lijn is onderdeel van deel B van de nieuwe concessie S-Bahn Rhein-Ruhr, die in december 2019 zal ingaan. Deze concessie is door Abellio Rail NRW gewonnen. VRR stelt voor deze nieuwe concessie FLIRT3XL-treinenstellen ter beschikking. De frequentie gaat op werkdagen omlaag naar 2x/uur, er zal daarnaast een nieuwe noordelijke zijtak naar Recklinghausen worden toegevoegd.
Door een nieuwe trein RE49 van Wesel naar Wuppertal blijven er drie treinen per uur rijden tussen Essen en Wuppertal. Eén rit per uur van de S9 wordt doorgetrokken naar Hagen, waar de lijn zal worden doorgekoppeld aan de RB40 naar Bochum.

S28

Heden

De lijn wordt uitgebaat door Rheinisch-Bergische Eisenbahn-Gesellschaft, een dochterbedrijf van Transdev. De exploitatie gebeurt onder de merknaam Regiobahn. De trajecten Kaarster See - Neuss Hbf en Düsseldorf-Gerresheim - Mettmann Stadtwald zijn niet geëlektrificeerd en eigendom van de Regiobahn zelf. Om deze redenen is de lijn onderhands gegund en wordt er met dieselmaterieel gereden, de Talent. De lijn heeft veel last van overvolle treinen maar door de slechte financiële omstandigheden van de eigenaren van het bedrijf kunnen er geen extra treinen besteld worden.

S68

Heden

De dienstregeling is enigszins onregelmatig: in beide spitsen elke 20 minuten van Langenfeld naar Düsseldorf Hbf, met in de ochtendspits 7 ritten van Wuppertal-Vohwinkel naar Düsseldorf Hbf waarvan er 5 doorrijden naar Langenfeld. In de avondspits zijn er 5 ritten uit Langenfeld die doorrijden naar Wuppertal-Vohwinkel.