Lijn 301 Koblenz Hauptbahnhof - Burgen Wingertsweg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 301 in Duitsland
Vervoerder(s) KVG Zickenheiner i.o.v. KVG
Verkeersverbond VRM
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/2 uur (tot 22:00)
Zaterdag 1x/2 uur
Zondag 1x/2 uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 301 als KVG bus bij de halte Burgen, Brunnenweg op 12 september 2010.

Lijn 301 rijdt van Koblenz via Lay, Dieblich, Niederfell, Oberfell, Alken, Brodenbach en Burgen naar Mosel.

Dienstregeling

  • Rijdt een basisuurdienst Koblenz - Burgen, Wingertsweg op maandag t/m vrijdag en 1x per 2 uur in het weekend. De dienst eindigt omstreeks 22:00 uur (aankomst Koblenz).
  • Ter behoeve van scholieren rijden op schooldagen extra ritten via Kobern-Gondorf. Deze vervangen reguliere ritten op schooldagen, op feestdagen rijden deze ritten de gewone route:
    • Vanuit Macken rijdt in de ochtend één via Kobern-Gondorf naar Koblenz en in de vroege middag een rit vanuit Burgen via Kobern-Gondorf naar Burgen. Bovendien rijdt in de hele vroege rit op schooldagen een extra vroege rit vanaf Macken naar Burgen en vanuit daar verder naar Koblenz via de reguliere route.
    • Vanuit Koblenz rijden drie scholierenritten via Kobern-Gondorf, eentje in de ochtend naar Burgen, een in de vroege middag naar Makcen en een in de late middag naar Burgen. Bovendien rijdt daartussen nog een scholierenrit naar Macken, deze rijt de reguliere route. De middagritten hebben geen reguliere rit als tegenhanger op feestdagen.
    • Buiten bovengenoemde ritten rijdt in de vroege ochtend een gewone rit uit Koblenz via Kobern-Gondorf, op feestdagen rechtstreeks. In de middag late middag rijdt een scholierenrit van Koblenz naar Burgen. Richting Koblenz rijdt een extra scholierenrit in de vroege middag vanaf Burgen.
    • In de ochtendspits rijden drie toegevoegde scholierenritten naar Koblenz. De eerste rijdt vanaf Alken, Kirchstraße en stopt in Dieblich alleen op de Römerstraße en rijdt vanaf daarna direct naar Koblenz, Gülser Brücke. De tweede rit start in Dieblich op de Burggasse en rijdt na de Römerstraße direct naar Koblenz, Gülser Brücke. De derde rit begint in Lay bij de Obermark. Alle ritten hebben dezelfde aankomsttijd bij de Gülser Brücke en rijden vlak voor de reguliere rit uit Macken/Burgen.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Koblenz, Hauptbahnhof  
Route rhrr.svg Koblenz, Roonstraße  
Route rsTr.svg Koblenz, Bahnhof Stadtmitte/Löhr-Center  
Route rsr.svg Koblenz, Baedekerstraße  
Route rsr.svg Koblenz, Ludwig-Erhard-Straße  
Route rsr.svg Koblenz, Peter-Klöckner-Straße  
Route rsr.svg Koblenz, Verwaltungszentrum/B49  
Route rsr.svg Koblenz, Kemperhof  
Route rsBr.svg Koblenz, Gülser Brücke  
Route rhlr.svg Lay, Fähre  
Route rhrr.svg Lay, Mostertplatz  
Route rsr.svg Lay, Obermark  
Route rsr.svg Lay, Kondertal  
Route rsr.svg Lay, Weltersbach  
Route rsr.svg Dieblich, Römerstraße  
Route rsr.svg Dieblich, Klausenstraße  
Route rsr.svg Dieblich, Burggasse  
Route rrar.svg Niederfell, Brücke  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Kobern-Gondorf, Schule  
Route rarr.svg Niederfell, Under den Linden  
Route rsr.svg Niederfell, Kehrstraße  
Route rsr.svg Niederfell, Herz-Jesu-Haus Kühr  
Route rsr.svg Oberfell, Weinstraße  
Route rsr.svg Oberfell, Mitte  
Route rhlr.svg Alken, Mitte  
Route rhrr.svg Alken, Bachstraße  
Route rsr.svg Alken, Kirchstraße  
Route rsr.svg Löf, Brücke  
Route rsr.svg Brodenbach, Niederbach  
Route rsr.svg Brodenbach, Mitte  
Route rsr.svg Brodenbach, Hafen  
Route rsr.svg Hatzenport, Fähre  
Route rsr.svg Burgen, Untermark  
Route rsr.svg Burgen, Marktplatz  
Route rhrar.svg Burgen, Brunnenweg  
Route rs0.svgRoute rsr.svg Burgen, Wingertsweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Burgen, Forellenzucht  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Burgen, Mohrenmühle  
Route rer.svgRoute rs0.svg Macken, Hauptstraße  

Geschiedenis

Lijn 301 reed tot 1970 tot Brodenbach. Deze lijn was opgestart op 6 juni 1925. Het is onbekend op welke datum deze bus een lijnnummer kreeg. In het verleden reden de bussen zonder lijnnummer en alleen met aanduiding van de eindhalte.

Tot 1970 kende Burgen een treinstation aan de spoorlijn tussen Koblenz en Cochem. Deze spoorlijn loopt aan de overzijde van de Moezel en was via veerpont bereikbaar. Het station werd in 1970 gesloten. Ter compensatie voor het dorp werd de busdienst uit Brodenbach doorgetrokken naar Burgen. Koblenz trok de meeste reizigers in het forenzen- en scholierenverkeer.

De buslijn had zijn eindpunt in Burgen bij de halte Marktplatz. Op het plein keerde de bus. Bij de herinrichting van het plein verviel deze mogelijkheid tot keren. De bus reed na de Marktplatz verder naar de Frankenweg om daar te keren. Dit was echter geen halte. De bus pauzeerde in de berm. In de loop van der jaren is er ter hoogte van de Brunnenweg een halte geplaatst voor een lijn Burgen - Treis-Karden. Lijn 301 ging richting Koblenz hier stoppen waardoor dit de beginhalte richting Koblenz werd. Vanuit Koblenz bleef de Marktplatz de eindhalte. De bus bleef bij de Frankenweg meestal zijn tijd afwachten. De halte Brunnenweg bleef nadat de bus naar Treis-Karden alweer snel verdwenen was. Op onbekende datum werd de Wingertsweg doorgetrokken en aangesloten op de Frankenweg en de B49. Hierbij werd op dit punt een heuse keerlus met halte voor de buslijn aangelegd. De bus hoefde niet langer in de berm hoefde te wachten en reizigers konden nu ook hier in- en uitstappen. De halte Burgen, Mohrenmühle is tussen 2011 en 2013 in de dienstregeling verschenen.

Van 2010 t/m 2013 reden extra scholierenbussen als aanvulling op de reguliere ritten. In de ochtend reden twee aanvullende bussen uit Macken. De eerste reed tot Burgen, Marktplatz waar kon worden overgestapt, de andere tot Kobern-Gondorf. Aan het begin van de middag vertrok vanuit Kobern-Gondorf een scholierenrit naar Koblenz, Löhr-Center, een naar Macken en een naar Burgen. De bus naar Macken reed vervolgend terug naar Burgen en gaf aansluiting op de reguliere 301 en pendelde nog een keer in aansluiting op de 301 op en neer. De bus naar Löhr-Center reed terug richting Burgen als versterking en kwam niet in de dienstregeling voor. Later op de middag vertrok nog een van Kobern-Gondorf naar Burgen.

Vanaf 15 december 2013 gingen iets meer bussen ingezet worden en werden sommige reguliere ritten op schooldagen vervangen door de scholierenritten. De tweede rit vanaf Macken reed voortaan vanaf Kobern-Gondorf door naar Koblenz. Deze verving op dit tijdstip een reguliere rit. Hierdoor werd een bus uitgespaard ten koste van de haltes Brunnenweg en Wingertsweg.

Aan het begin van de middag kwam een extra rit vanaf het station naar Kobern-Gondorf. Deze bus reed vervolgens terug als de bestaande rit van Kobern-Gondorf naar het Löhr-Center. De versterkingsrit vanaf het Löhr-Center naar Macken werd in de dienstregeling opgenomen. Deze rit verving op schooldagen dan de reguliere rit naar Burgen en reed door naar Macken in plaats van dat overgestapt moest worden. Vanuit Macken reed deze terug als reguliere rit naar Koblenz. Zo werd weer een bus uitgespaard. De rit van Kobern-Gondorf naar Macken aan het begin van de middag begon voortaan in Koblenz en verving een reguliere rit. Ook deze rit reed naar Macken en terug naar Koblenz om een reguliere rit uit te sparen. Tevens werden in de vroege middag twee extra scholierenritten van Koblenz, Hbf naar Burgen ingelegd die een reguliere rit vervingen. Samen met de versterkingsrit vanaf het Löhr-Center reden hierdoor tussen 13:20 en 13:45 drie bussen richting Burgen om de drukte op te vangen. Later op de middag bleef de rit van Kobern-Gondorf naar Burgen rijden als aanvulling op de gewone bus. Deze scholierenrit reed voortaan door naar Macken en terug naar Burgen en pendelde nog een keer op en neer in aansluiting op de reguliere 301. Hierdoor kreeg Macken op het einde van de middag ook nog twee retourritten.

In de schoolvakanties reed lijn 301 als uurdienst van Koblenz naar Burgen, Wingertsweg. Deze uurdienst verschoof gedurende de dag enkele keren van patroon.

Kraftwagen-Verkehr Koblenz GmbH (KVG) was dochterbedrijf van de KEVAG (Koblenzer Elektrizitätswerk und Verkehrs-AG), het vervoers- en energiebedrijf van de stad/regio Koblenz en daarmee een zusterbedrijf van de KVS (KEVAG Verkehrs-Service GmbH), het vervoersonderdeel van de KEVAG. Op 1 juli 2014 fuseerde de KEVAG met de Energieversorgung Mittelrhein. Het bedrijf ging door als Energieversorgung Mittelrhein, afkort evm (zonder hoofdletters). Het vervoersbedrijf ging verder als evm Verkehrs GmbH. De KVG bleef lijn 301 verzorgen. De aandelen van de KVS gingen naar de evm Verkehrs GmbH. 45% van de aandelen waren in hand van de Stadtwerke Koblenz GmbH, 32,4% bij de Landkreis Mayen-Koblenz en de resterende 22,6% bij de evm Verkehrs GmbH.

Per 14 december 2014 ging de dienstregeling op de schop en werd strak getrokken naar een knooppuntdienstregeling. Voortaan werd op werkdagen een vlakke uurdienst in gelijkblijvend patroon gereden en op zaterdag en zondag strak 1x per 2 uur. Bussen arriveerde voortaan kort voor het hele uur in Koblenz en vertrokken 12 minuten na het hele uur weer. Ook verschenen er bussen van zusterbedrijf EVM op de lijn.

Er reden nog steeds enkele toegevoegde scholierenritten aansluitend op schooltijden. Alle ritten ging naar Wingertsweg. Vanaf daar reden enkele ritten bij vraag verder naar Alken. Na klachten van scholieren werd de mogelijkheid onderzocht om nog enkele extra bussen in te leggen omdat de nieuwe vlakke dienstregeling slecht aansloot op schooltijden.

Op 14 maart 2019 nam de evm de aandelen in de KVG van de Stadtwerke Koblenz over en werd zo hoofdaandeelhouder. Op 1 oktober 2019 werd de evm Verkehrs GmbH zelf gekocht door de Koblenzer Mobilitätsgesellschaft, een dochterbedrijf van de Stadtwerke Koblenz GmbH, waardoor de meerderheid van de aandelen weer terug gingen. Deze zette het vervoersbedrijf Koblenzer Verkehrsbetriebe GmbH (koveb) op. Sinds die datum voert de KVG zelf de dienstregeling niet meer uit. De concessie behoort nog wel toe aan de KVD. Deze besteedde de uitvoering uit aan het bedrijf Zickenheiner welke deze lijn sinds 28 september 2019 onder de naam KVG Zickenheiner rijdt. Deze regeling geldt in principe tot december 2021 waarna de concessie opnieuw aanbesteed wordt. Het is niet bekend of de MAN Lion's City G bussen van de KVG zijn overgenomen.

In de dienstregeling is niet veel veranderd.