Lijn 195 Haarlem Station NS - Schiphol Station NS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige snelbuslijn 195
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1981 t/m 26 mei 1990
Voorganger(s) 95
Opvolger(s) 236
Frequenties
Spits 1x/uur (spitsri.)
Dal reed niet
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 195 reed van Haarlem naar Schiphol.

De middagritten van Haarlem naar Schiphol gingen in Schiphol verder als lijn 196 naar Utrecht (en vice versa voor de ochtendritten in omgekeerde richting).

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Haarlem, Station  
Route rsr.svg Haarlem, Van Looystraat  
Route rsT0.svg Schiphol-Centrum, Station  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd ook in de rest van het vervoergebied van Centraal Nederland de Mobilofoon in gebruik genomen. Net als een jaar eerder werden veel lijnnummers gewijzigd, zodat geen dubbele lijnen meer in het vervoergebied reden. De oude lijn 95 kreeg op die datum het nieuwe lijnnummer 195s. In de route en dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats.

Vanaf 1 juni 1986 ging deze lijn alleen nog in de spitsrichting rijden; dat wil zeggen dat 's ochtends drie ritten van Haarlem naar Schiphol bleven rijden en 's middags drie ritten van Schiphol naar Haarlem. Alle ritten in de tegenspitsrichting kwamen te vervallen, het alternatief voor reizigers zijn dan de reguliere buslijnen.

Op 27 mei 1990 werd deze buslijn opgeheven. Reizigers tussen Haarlem en Schiphol-Centrum konden voortaan gebruik maken van de nieuwe lijn 236 die flink vaker ging rijden. In de spitsrichting werd voortaan een halfuursdienst gereden en in de tegenspitsrichting een uurdienst.