Lijn 133 Raalte Station - Wijhe Het Weijtendaal

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 133
Vervoerder(s) VAD (1981 - 1994),
Midnet (1994 - ...)
Regio Salland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1981 t/m ...
Voorganger(s) 33
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal reed niet
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 133 reed van Raalte via Broekland naar Wijhe.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Raalte, Station  
Route rsr.svg Raalte, Pauluskerk  
Route rsr.svg Broekland, School  
Route rs0.svg Wijhe, Het Weijtendaal  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd bij de VAD de Mobilofoon in gebruik genomen. Dit systeem kan echter niet met dubbele lijnnummers overweg. Het oude lijnnummer 33 werd daarom gewijzigd naar 133. De dienstregeling bleef grotendeels gelijk, alleen de route werd flink aangepast. Deze lijn ging voortaan rijden tussen Wijhe en Raalte, reizigers vanuit Broekland naar Deventer konden in de spits nog met lijn 132 reizen. Daarbuiten diende men via Wijhe (aansluiting op lijn 131) of Raalte (aansluiting op lijn 135) te reizen.

Vanaf 2 juni 1991 gingen alle ritten op zondag als belbus rijden, onder de noemer "Afroepbus", vanwege de (zeer) geringe bezetting. Hiermee werd voorkomen dat de bus op zondag moest rijden, terwijl er toch niemand in zou stappen. Reizigers die toch met de bus wensten te reizen, moesten voortaan minimaal één uur van tevoren reserveren. Ook ging de lijn in de avonduren met hetzelfde concept 1x per 2 uur rijden.

Op 23 mei 1993 werd de dienstregeling flink ingeperkt. In de beide spitsuren gingen nog slechts twee ritten in beide richtingen rijden en op zaterdag en zondag vier, respectievelijk drie ritten.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot het nieuwe Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. De route en dienstregeling bleven bij deze overgang verder ongewijzigd gehandhaafd.

Op een onbekend moment, maar in elk geval na 1994, vervielen alle ritten in de avonduren en het weekeinde.