Lijn 114 Roosendaal Station - Wuustwezel Grens

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 114
in Nederland en België
Vervoerder(s) BBA
Regio West-Brabant
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 23 mei 1982 t/m 1 mei 1993
Voorganger(s) 14
Opvolger(s) 114
Frequenties
Spits 0-1x/uur
Dal 1x/2 uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 114 reed van Roosendaal via Rucphen, Schijf, Achtmaal, Wernhout en Zundert naar Wuustwezel.

Dienstregeling

  • In de daluren begon/eindigde één rit in Achtmaal.

Route

De route is incompleet.

Halte
Route 0sTr.svg Roosendaal, Station  
Route rsr.svg Roosendaal, Rozelaar  
Route rsr.svg Roosendaal, Gordelweg  
Route rsr.svg Roosendaal, Flintdijk  
Route rsr.svg Rucphen, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Schijf, St. Antoniusstraat  
Route rsr.svg Achtmaal, Pastoor de Bakkerstraat  
Route rrar.svg Wernhout, Oude Baan  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Zundert, Markt  
Route rsr.svg Wernhout, Oude Baan  
Route rsGr.svg Grens Nederland - België  
Route rs0.svg Wuustwezel, Grens (aansluiting naar Antwerpen)  

Geschiedenis

Op 23 mei 1982 werd in Brabant de Mobilofoon in de bussen van de BBA in gebruik genomen. Met dit nieuwe systeem konden binnen één grote regio geen dubbele lijnnummers meer voorkomen. Op die datum werd het lijnnummer 14 vernummerd naar lijn 114. Vanaf Zundert werd de route doorgetrokken naar Wuustwezel in België, waarmee een deel van de ritten van lijn 15 werd overgenomen. In Wuustwezel bestond aansluiting op de bus van de NMVB naar Antwerpen. Op het ongewijzigde traject werd de dienstregeling verbeterd naar een regelmatige 2-uursdienst, met één gat in de daluren.

  • Op onbekende datum (dienstregelingwijziging 1988 of 20 augustus 1989) is in Rucphen de halte Kerk in Gemeentehuis gewijzigd.
  • Tot 27 mei 1990 reden van de zes ritten slechts drie het volledige traject. Dit werd gewijzigd naar zeven ritten die het volledige traject reden.
  • Op 2 juni 1991 werd de eerste rit ingekort tot Roosendaal - Zundert v.v. En de laatste rit uit Wuustwezel eindigde in Achtmaal. Op halteniveau waren ook een aantal wijzigingen. In Roosendaal wijzigde de halte Nieuwe Markt in Centrum, verviel de toevoeging /Alexanderdonk bij de Gordelweg en werd de halte Flintdijk toegevoegd aan de route. In Schijf wijzigde de halte Kerk in St. Antoniusstraat, in Achtmaal werd de halte Kerk de halte Pastoor de Bakkerstraat en in Wernhout werd de halte Dorp gewijzigd in Oude Baan.
  • Op 6 september 1992 wijzigde de laatste rit in beide richtingen. De laatste rit uit Roosendaal eindigde in Zundert en in de andere richting werd de rit (nu vertrek uit Zundert i.p.v. Wuustwezel) verlengd van Achtmaal naar Roosendaal. Op halte niveau werd de halte Centrum gewijzigd in Rozelaar
  • Op 2 mei 1993 werd de opzet van lijn 114 ingrijpend gewijzigd. Lijn 114 werd een belbus tussen Klein Zundert en Rucphen.