Irisbus

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Irisbus was een busfabrikant, gevestigd in de Franse stad Lyon met kantoren in Turijn, Italië, Watford en Mainz. Irisbus ontstond in 1999 uit een samenvoeging van de busdivisies van Renault en Iveco, die op hun beurt al een samenvoeging van vele merken waren. Binnen de Renault busdivisie vonden merken als Saviem, Chausson, het Spaanse Barreiros en Berliet een thuis, later werden het Franse Heuliez, het Tsjechische Karosa en het Hongaarse Ikarus overgenomen.

De busdivisie van Iveco bestond uit de busafdelingen van Fiat, Officine Meccaniche (OM), Magirus-Deutz en Pegaso. Dit werd later gecomplementeerd met het Italiaanse Renzo Orlandi.

Irisbus was een belangrijke speler op de Europese busmarkt. In 2001 kocht Iveco de aandelen van Renault VI over, sindsdien is Irisbus voor honderd procent in handen van Iveco. In 2014 hield Irisbus op met bestaan. Nieuwe bussen werden voortaan geproduceerd onder de naam Iveco Bus.

Het bedrijf ontwikkelde en assembleerde diverse bussen voor het openbaar vervoer en tourvervoer van verschillende lengtes. In Nederland heeft vervoerder Arriva sinds 2007 een aantal midi-Irisbussen in zijn wagenpark. De bussen zijn van het type Heuliez GX127, en hebben wagenparknummers 6030 t/m 6045.