Haine-Saint-Pierre

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalig station Haine-Saint-Pierre
Plaats Haine-Saint-Pierre
Land België
Geopend 20 januari 1860
9 januari 1983
Gesloten 9 januari 1982
10 september 1993
Verkorting LHP
Ex-vervoerders NMBS
Overstap op overig OV Onbekend

Haine-Saint-Pierre (geopend als Baume-Centre, later hernoemd tot Haine-Saint-Pierre) is een voormalig station langs de spoorlijnen La Louvière - Binche - Erquelinnes (lijn 108) en Marchienne-au-Pont - La Louvière (lijn 112). Het station heeft in de loop der tijd op verschillende plekken gelegen.

Tot 1982 lag Haine-Saint-Pierre redelijk in het centrum van de plaats. Het stationsgebouw staat ook nog altijd op deze locatie. Dat jaar werd de spoorlijn voor een jaar tijdelijk gesloten vanwege een grote renovatie en modernisatie, wat sneller zou gaan als de spoorlijn tijdelijk gesloten was. Bij de heropening in 1983 van deze spoorlijn werd ter vervanging van Haine-Saint-Pierre en voor het op dezelfde dag gesloten station Mariemont een nieuw, ver van het centrum afgelegen, station in gebruik genomen, precies daar op de plek waar de spoorlijnen La Louvière - Binche en La Louvière - Charleroi splitsen. Het viaduct over deze splitsing is nog altijd van een trap naar de deels aanwezige perrons voorzien. Dit station was echter geen lang leven beschoren.

Trein

Het station werd in het jaar 1993 gesloten voor het reizigersvervoer. Er zijn wel historische dienstregelingen voor dit station beschikbaar.

Historische dienstregeling

Bus

Bij het voormalige station stoppen geen bussen.