Groenewold

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Groenewold is een voormalig fabrikant van bussen en is ontstaan uit Groenewold & Smit dat was gevestigd in Appingedam. Het is thans actief in de bouw van transportvoertuigen voor de autohandel.

Geschiedenis

Groenewold bouwde in 1947 zijn eigen fabriek in Hoogezand. Door de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog was er een grote behoefte aan bussen voor het openbaar vervoer, zodat beide fabrieken verzekerd waren van voldoende orders om zelfstandig te overleven.

Groenewold heeft vooral in de noordelijke provincies veel bussen afgeleverd. De bussen van Groenewold waren sterk geënt op die van de carrosseriefabriek Verheul, maar later heeft men de bussen toch meer een eigen uitstraling gegeven. De grootste afnemer was de ESA in Marum, die 58 bussen door Groenewold heeft laten bouwen. Ook Roland uit Slochteren nam geregeld bussen van Groenewold af. Ook de Touringcarbedrijven wisten Groenewold goed te vinden. Daarnaast heeft Groenewold ook vele bibliobussen gebouwd.

In 1967 stopte Groenewold met de bouw van bussen, omdat de concurrentie van grotere binnen- en buitenlandse fabrikanten, voor een lagere prijs konden werken. In datzelfde jaar bouwde ook Smit Appingedam zijn laatste bussen. Medema was al eerder failliet gegaan, zodat hiermee een einde gekomen kwam aan de bussenbouw in de provincie Groningen.

Externe links