Eenmalige OV-chipkaart

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een eenmalige OV-chipkaart is een treinkaartje dat gebruikt kan worden door incidentele reizigers en voor diverse toeslagen. Deze eenmalige kaarten worden uitsluitend uitgegeven door de kaartautomaten van NS en zijn net als de voormalige papieren treinkaartjes voorzien van een opdruk die de geldigheid aangeeft. Een belangrijk verschil is echter dat de reiziger in de meeste gevallen verplicht is om in- en uit te checken.

Op de eenmalige OV-chipkaart zijn diverse producten verkrijgbaar:

Enkele reis

Geldig voor een reis van het vertrekstation naar het bestemmingsstation dat op het kaartje is afgedrukt. Het is geldig van de afgedrukte datum tot de daaropvolgende dag 4.00 uur, mits de reiziger heeft ingecheckt. De enkele reis is uitsluitend verkrijgbaar tegen vol tarief. Zowel in de kaartautomaat als aan de balie wordt een toeslag van 1 euro berekend.

Dagretour

Geldig voor een reis van het vertrekstation naar het bestemmingsstation dat op het kaartje is afgedrukt én de terugreis op hetzelfde traject op dezelfde dag. Het is geldig van de afgedrukte datum tot de daaropvolgende dag 4.00 uur, mits de reiziger heeft in- en uitgecheckt. Het dagretour is uitsluitend verkrijgbaar tegen vol tarief. Zowel in de kaartautomaat als aan de balie wordt een toeslag van 1 euro berekend.

Dagkaart

Onbeperkt geldig in alle treinen binnen Nederland op de afgedrukte datum tot de daaropvolgende dag 4.00 uur, mits de reiziger heeft in- en uitgecheckt. De dagkaart is uitsluitend verkrijgbaar tegen vol tarief. Zowel in de kaartautomaat als aan de balie wordt een toeslag van 1 euro berekend.

Van A naar Beter kaartje

Geldig voor een reis op specifieke trajecten waar werkzaamheden aan de snelweg plaatsvinden. Het is geldig op de afgedrukte datum tot de daaropvolgende dag 4.00 uur, mits de reiziger heeft in- en uitgecheckt. Met dit product kan slechts éénmaal worden in- en uitgecheckt. Zowel in de kaartautomaat als aan de balie wordt een toeslag van 1 euro berekend.

Railrunner

Onbeperkt geldig voor kinderen van 4 t/m 11 jaar in alle treinen binnen Nederland op de afgedrukte datum tot de daaropvolgende dag 4.00 uur, mits de reiziger heeft in- en uitgecheckt. De railrunner heeft een vaste prijs van € 2,50 (2017) en kan gebruikt worden voor maximaal drie kinderen per begeleider. In de 2e klasse kan een railrunner ook gebruikt worden door een zelfstandig reizend kind.

Dagkaart hond/fiets

Geldig in alle NS-treinen binnen Nederland op de afgedrukte datum tot de daaropvolgende dag 4.00 uur voor de vaste prijs van € 3,10 (hond) of € 6,10 (fiets) (2017). De dagkaart fiets is buiten de maanden juli en augustus niet geldig in de spitsuren (6.30 - 9.00 en 16.00 - 18.30). Met dit supplement dient niet in- en uitgecheckt te worden.

Toeslag ICE/IC direct

Geldig voor één binnenlandse rit met ICE International tussen Amsterdam Centraal en Arnhem v.v. of met IC direct tussen Schiphol en Rotterdam Centraal v.v. Met dit supplement dient niet in- en uitgecheckt te worden.

Euregioticket

Geldig gedurende één dag op alle bus- en treindiensten binnen de grenzen van de Euregio.

Internationale vervoerbewijzen

Geldig voor grensoverschrijdende reizen gedurende de afgedrukte periode of dag mits de reiziger heeft ingecheckt. Met dit product dient ingecheckt te worden op het vertrekstation in Nederland en weer uitgecheckt op het bestemmingsstation in Nederland na afloop van de terugreis.

Zie ook